Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, maaşının 15 bin liraya çıkacağı hesaplamasına tepki gösterdi ve 7 bin liralık maaşına 2 bin lira zam geleceğini açıkladı. Ancak yan ödemeleri hesaba katmadı. Başkanın maaşı ‘’Bilmece gibi ‘’bir formülle hesaplanacak.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yenİ yasa tasarısı ile aylık ücretinin 15 bin liraya çıkacağına yönelik hesaplamalara tepki göstererek, ‘’7 bin lira olan maaşım 9 bin 542 liraya yükseliyor, Hesaplamalar doğru değil ’’ dedi. Ancak Kılıç maaş artışını hesaplarken, bireysel başvuru, performans ve yan ödemeleri hesaba katmadı.

TBMM Anayasa Alt Komisyonu’nda görüşülmekte olan yeni yasa tasarısı, Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyelerinin maaşını arttırıyor. Alt komisyona sunulan maaş çizelgesine göre, 7 bin 64 TL maaş alan Başkanın maaşı 9 bin 542 liraya çıkarken, “Bireysel başvuru ödeneği” adı altında, aylık 2 bin 500 TL, performans ödemesinden ise 318 TL alacak.

Böylece maaşı 12 bin 360 TL olacak. Başkan, 11 bin 500 lira maaş alan Başbakan ve bakanlar ile 10 bin 900 TL alan milletvekillerini geride bırakacak. Tasarıdaki yol giderleri, tazminatlar ve gündelikler başta olmak üzere diğer ödenekler ile de Başkanın maaşı 15 bin TL’yi bulacak. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili 11 bin 583, üyeler de 11 bin 370 TL maaş alacak.

Haşim Kılıç: Biz kimsenin adamı değiliz


BİLMECE GİBİ HESAPLAMA

Yeni tasarı ile Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyelerinin maaşlarının hesaplanmasında bilmece gibi kriterler getiriliyor. Maaş şöyle hesaplanacak:
‘’Anayasa Mahkemesi Başkanına en yüksek Devlet memuruna malî haklar kapsamında fiilen yapılmakta olan her türlü ödemeler toplamının brüt tutarı oranında aylık maaş verilecek. Bu aylığı oluşturan her bir ödeme unsurunun yüzde 100’ü oranında aylık ödeme yapılacak. Ödeme unsurları arasında yer alan ikramiyenin hesabında, aylık içindeki ikramiyenin bir malî yıldaki toplam tutarının on ikide biri dikkate alınacak. Aylık ve ödeneklerinden ayrı olarak her ay Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyelerine (40.000), gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda bireysel başvuru ödeneği verilecek. Yapılacak ödemeler damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tâbi olmayacak. Keşif, bilirkişi incelemesi için gerçek yol giderleri ile görevde geçen günler için ek gösterge dâhil brüt aylık tutarlarının Başkan ve üyeler için yirmide biri, raportörler ve personel için otuzda biri oranında gündelik verilecek. ‘’


Vatan