12 Ekim'de gerçekleşecek HSYK seçimlerinde yargının atama, terfi, soruşturma, inceleme kararlarını alan Hakim Savcılar Yüksek Kuruluna 7'si adli ve 3'ü idari yargıdan olmak üzere 10 üye seçilecek. 22 üyelik kurulun 4 üyesini ise yeni seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan atayacak. 3 üye Yargıtay'dan, 2 üye Danıştay'dan 1 üye ise Adalet Akademisi'nden gelecek. Doğal üye olan Adalet Bakanı ve Müsteşarı ile birlikte 22 kişilik kurul oluşmuş olacak. Kurul 15 kişiyle toplanıp, 12 kişiyle karar alabilecek.

Yaklaşık 12 bin hakim ve savcının oy kullanacağı seçimler için meslek örgütlerinin desteklediği adaylar ve bağımsız adaylar çıkabilecek. Al Jazeera'nin görüştüğü yargıdaki 3 büyük meslek örgütü, son durumu değerlendirdi. Buna göre meslek örgütleri dışında seçimler için en kritik oylar, sayısı tam olarak bilinmese de cemaat etkisindeki yargı mensuplarının oyları olacak.

Kazanmaya en yakın grup biziz

Yargı içindeki meslek örgütlerinden YARSAV 2010 öncesinde Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ve Emine Ülker Tarhan'ın Ergenekon ve Balyoz davalarında hukusuzluk yapıldığı iddiasıyla sert çıkışlarıyla gündeme gelmişti. YARSAV, HSYK'nın yapısını değiştiren 2010 referandumu için "hayır" oyu istemiş ve hükümetin listesiyle HSYK seçimlerine gidilmesinin yargıya müdahale olduğunu belirtmişti.

Al Jazeera’ye HSYK seçimlerini değerlendiren YARSAV'ın bugünkü Başkanı Murat Arslan, YARSAV’ın 1700 üyesinin olduğunu ve 3500 civarında oy potansiyelini tahmin ettiklerini söyledi. “Şu an kazanmaya en yakın grup biziz” diyen Arslan, Cemaatin yargıda 3000 oy potansiyeli olduğunu,

Yargıda Birlik: Biz kazanırız

Hükümetin desteklediği ve çeşitli kesimlerin de HSYK seçimleri için bir araya geldiği Yargıda Birlik Platformu da seçimler için adaylarını açıkladı. HSYK seçim çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Platform kaynaklarına göre HSYK seçimlerinde, her kesimden destekle Yargıda Birlik Platformu kazanacak. HSYK seçimleri için oy kullanacak hakim ve savcıların yarısından fazlasının oyunu alacaklarını belirten platform kaynakları, cemaatin yargıda 2500 oy potansiyeli olduğunu, YARSAV’ın ise 1500 oyunun olduğunu belirtti.

Demokrat Yargı: Cemaat etkisi 5 bin

Referandum da "yetmez ama evet" diyen ve Osman Can'ın da içinde bulunduğu liberal özgürlükçü yapısıyla bilinen Demokrat Yargı Derneği'nin Eş Başkanı Orhan Gazi Ertekin, cemaatin geçmişte Adalet Bakanlığı sayesinde stratejik yerlerde güç oluşturduğunu söyledi. 12 bin kişilik hakim ve savcıların içinde cemaat etkisinde 2500 ila 5000 kişi bulunduğunu belirten Ertekin, hükümetin 1500, YARSAV’ın da en fazla 2000 kişiden oluştuğunu belirtti. Yargı içinde milliyetçi fraksiyonların ise 2 bin kişi olduğunu ifade etti. Ertekin, 4 bin kişinin ise hiçbir gruba mensup olmadığını kaydetti.



Kaynak: Al Jazeera