TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen tasarıda önceki gece son dakika önergesiyle önemli bir değişiklik yapıldı. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte Yargıtay üyelerinin sayısının 300 olmasını öngören hüküm, ‘310’ olarak değiştirildi. Değişikliğin, Yargıtay’daki sosyal demokrat eğilimli üyelerle yapılan görüşmeler sonucunda yapıldığı öne sürülüyor.

Tasarının ilk haline göre, HSYK’nın yeni üyeleri seçmesinin ardından Yargıtay’daki üye dengesi 200 muhafazakâr - milliyetçi, 100 sosyal demokrat olacaktı. Şu anda kontenjanı 516 olan Yargıtay’da boş üyelikler nedeniyle 476 yüksek hâkim görev yapıyor. 116 üyeli Danıştay’da ise 90’ı muhafazakâr-milliyetçi, 26 sosyal demokrat üyeye görev verilmesi bekleniyor.

31 İSTEYİP 10 ALDILAR

Yeni düzenlemeye göre boş olan üyelikler düşüldükten sonra Yargıtay’daki 166 isim gönderilecek. Yargıtay’da ‘Paralel yapı’ ile ilişkili 138 üyenin bulunduğu iddia ediliyor. Bu isimler, 2010 referandumundan sonra Yargıtay ve Danıştay’a seçilenlerden oluşuyor. Bu isimlerin tamamı gönderilse bile kota dolmuyor. Bu durumda Yargıtay’da ‘Paralel yapı’dan olmayan ülkücü-sosyal demokrat kökenli 28 üyenin daha görevine son verileceği öne sürüldü. Bu isimlerin, şu anda Yargıtay’da sayılarının 140 olduğu belirtilen sosyal demokrat isimler arasından seçileceği tahmin ediliyor. Bu nedenle 31 kişilik daha kontenjan istendiği bilgisi kulislere yansıdı. Hükümet Yargıtay’ın bu talebinin 10 kişilik kısmını karşıladı. Tasarının Meclis’te görüşmeleri devam ederken, önceki gün Yargıtay’da biri daire başkanı 5 isim emeklilik dilekçesi verdi. Böylelikle Yargıtay’da açık olan kadro sayısı 21’den 5 eksikle 16’ya düştü.



Haber: Bülent SARIOĞLU - Oya ARMUTÇU / Hürriyet