Yargıtay'da uygulanan seçimlerin sonuçlandırılması sürecini hızlandırıcı düzenleme yapılmamasını eksiklik olarak gören başkanlık, personel hakkında yeterli ve gerekli cezalandırıcı ve ödüllendirici uygulama yapılmadığını, görevde yükselmede objektif kriterlerin esas alınmadığını belirtti. Daireler arasında görev uyuşmazlığından kaynaklanan süre kaybını önleyen mekanizmanın oluşturulmamasını eksiklik olarak gören Yargıtay, ilk derece mahkemeleri ile yeterli düzeyde içtihat paylaşımının olmadığına dikkat çekti. 

'Yargıtay 2011 Yılı Faaliyet Raporu'nda, kurumsal kabiliyet ve kapasitesi değerlendirildi. 'Üstünlükler ve Zayıflıklar' şeklinde iki bölümde yapılan değerlendirmede, adli yargıda son karar mercii olarak içtihat birliğini sağlayan kurum olması üstünlükler olarak ifade edildi. Güçlü tarihsel alt yapı, kurum kültürü ve kimliğine sahip olması, bağımsız bir kurum olması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın siyasi partiler üzerinde denetim yetkisinin bulunması olumlu görülen raporunda, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Yüce Divan'da iddia makamını temsil etmesi, Adli Yılın Yargıtay Birinci Başkanı tarafından açılması, bazı yüksek mahkeme ve kurullara üye seçme yetkisinin bulunması. kurum mensuplarının özveri göstererek çalışması ve bundan gurur duyması, kurumun, çalışanlarınca benimsenmiş, geliştirilmeye elverişli teknolojik altyapı olanaklarının bulunması, yüksek kurumsal saygınlığa sahip olması. Yapılan işin önemine ilişkin kurumsal farkındalığın üst düzeyde olması, kurumun adalet akademisinin yönetim ve eğitim kadrosunun oluşumunda yer alması, hakim ve Cumhuriyet savcılarının meslek öncesi ve meslek içi eğitimlerine etkin katkıda bulunması." üstünlük olarak sıralandı. 

HSYK'NIN OLUŞUMUNDA KURUMUN AĞIRLIĞI OLUMLU 

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nun oluşumunda kurumun ağırlığının olmasının üstünlük olduğunu belirten Yargıtay, kurumda başarılı olanların yükselme olanağına sahip olmasını, sosyal tesislerin, kurumun işleyiş yöntemleri arasında demokratik katılımın bulunması, kadın çalışan oranının (yüzde 41) yüksekliği, bilimsel çalışmalarda Yargıtay içtihatlarının referans alınması, tüm Yargıtay kararlarına kurum içinden erişilebilmesi de bu üstünlüklerin arasında yer alıyor. 

Raporda dile getirilen, 'fiziki yapının yetersizliği ve mevcut olanakların rasyonel kullanılamaması, mensupların yurt içi ve yurt dışında yüksek lisans, doktora ve bilimsel çalışma yapmalarına gereğince olanak sağlanamaması, tetkik hâkimleri, Cumhuriyet savcıları ve personel yönünden yönetime katılımın olmaması, tetkik hâkimleri ve Cumhuriyet savcılarının yapılan işin önemine uygun hukuksal statüye kavuşturulmaması. Temsilci (Kıdemli) tetkik hâkimliği yapılanmasının bulunmaması. Motivasyon artırıcı çalışma yöntemlerinin olmaması. Hizmet içi eğitime yeteri kadar önemin verilmemesi. Yargıtay örgütlenmesinin iş durumuna uygun olmaması' ise zayıflıklar arasında yer alıyor. 

YARGITAY'DA SEÇİM VE ALIMLARDA İŞ GEREKLERİ GÖZETİLMİYOR 

Yargıtay çalışanlarının seçiminde, alımında ve dağıtımında iş gereklerinin yeterince gözetilmediğinin belirtildiği raporda, dosyaların güvenli olmayan şekilde saklanması, nakledilebilmesi ve kurum dışına çıkartılmalarına neden olan çalışma koşullarının düzeltilmesi yönünde gerekli yasal ve fiziki alt yapının oluşturulmadığı ifade edildi. 

Yargıtay Kanunu'nun günün ihtiyaçlarına cevap vermediğinin anlatıldığı raporda, "Yabancı dil bilen üye, tetkik hâkimi, Cumhuriyet savcısı ve personel sayısının az olması, bu konuda yeterli olanakların sağlanmaması. İnsan hakları alanında ve yargıya ilişkin temel konularda düşünce, strateji ve hizmetin işleyişine yönelik politika oluşturup, dokümantasyon işlemi yapacak bilimsel kurul ve birimlerin bulunmaması. Çalışma barışını gözeten etkin yöntemlerin olmaması. Kaynakların kullanımındaki önceliklerin objektif kriterlere göre belirlenmemesi. Arşiv ve kütüphane hizmetlerinin kurumun ihtiyaçlarına yanıt verecek düzeyde olmaması. Hâkim sınıfı dışındaki personelin asgari yaşam ve geçim standartlarına sahip olmaması ve benzeri nedenlerle yeterli motivasyonunun sağlanamaması. Personelin nitelik ve nicelik açısından yetersiz olması. Tüm Yargıtay çalışanlarına hizmet verecek yeterlilikte sosyal tesislerin bulunmaması. Yargı bağımsızlığının gereği olan mali özerkliğin sağlanamamış olması ve bütçeden alınan payın yetersizliği ile kullanım aşamasında getirilen genel kısıtlamalara tâbi olması. UYAP Yargıtay Bilgi Sisteminde yaşanılan sorunlar ve aksaklıkların zamanında giderilememesi." eksiklik olarak sıralanıyor. 




Cihan