Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Gazete Habertürk'ten Fevzi Çakır'a önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'de yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu söyleyen Cirit, bunun aksini iddia etmenin emeğe saygısızlık olduğunu ifade etti. Cirit, şunları dedi:

OLAĞANÜSTÜ ÇABA:

Türkiye'de yargı bağımsız ve tarafsızdır. Aksini iddia etmek gecesini gündüzüne katarak, özveri ile çalışan 20 bin hakim ve savcının emeğine saygısızlıktır. Son zamanlarda Türk yargı üzerinde ciddi spekülasyonlar yapılmaktadır. Yargıya güven olmadığı iddia edilmektedir. Bu husus asla doğru değildir. 15 Temmuz 2016'da yapılan alçak darbe teşebbüsü Türk devletinin tüm kurumlarına zarar verdiği gibi, en büyük zararı da Türk yargısına vermiştir. Buna rağmen Türk yargısı özveri ile görevini yapmada, adaleti sağlama konusunda olağanüstü bir çaba göstermektedir.

YANLIŞ ALGI:

1 hafta önce de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili'nin "Türk yargısına güven yüzde 70'ten yüzde 30'a düştü" sözü üzerine açıklama yaptım. Hukuk sisteminde ihtiyari arabuluculuk ve ihtiyari tahkim bulunmasına rağmen Türk halkının bu müesseselere itibar etmeyip ihtilafların çözüm yeri olarak yargıyı görmesinin yargıya güven endeksinin yüksek olduğunu gösterdiğini ifade ettim. Orada söylemediğim bir söz üzerinden yanlış bir algı ortaya çıktı.

GÜVEN ARTTI:

Geçtiğimiz dönemde bazı önemli davaların Pennsylvania'da çözülmüş olması, hukukun silah gibi kullanılması, arama, el koyma, dinleme gibi birçok tedbir kararının gelişigüzel, hukuk dışı ve kanuna aykırı olarak kullanılması, Genelkurmay Başkanı'nın tutuklanması Türk yargısına güveni sarsacak niteliklerde eylemler olmuştur. Yargıya güveni FETÖ sarstı. Bununla birlikte hain darbe girişiminin ardından 4 bine yakın hakim ve savcının terör örgütü üyesi olarak yargılanıyor olması da yargıya güveni sarsacak niteliktedir. Şu an Türk yargısı çok büyük gayret ve özveri ile çalışarak yargıya güveni hızla Türk halkının istediği noktaya getirmek için mücadele etmektedir. En son yapılan kamuoyu ölçümleri de Türk yargısına güvenin hızla yükseldiğini göstermektedir. Bundan da büyük memnuniyet duymaktayız.