Yargıtay’da 23 ceza, 23 hukuk dairesinde görev yapan üyeler bir yandan temyiz başvurularını görüşmeye devam ederken, diğer yandan da görev süresi dolan daire başkanlıkları nedeniyle yapılan seçimden seçime koşuyor. 516 üyenin görev yaptığı Yargıtay’da, 8, 9, 12 ve 15. Ceza Daireleri Başkanlığı için seçim yapılıyor. 12 ve 15’nci Ceza Dairesi Başkanlığı seçimi 158, 8. Ceza Dairesi Başkanlığı seçimi 103, 9. Ceza Dairesi Başkanlığı seçimi ise 11 gündür devam ediyor.

Son olarak 5 Kasım’da yapılan seçimlerde 12. Ceza Dairesi Başkanlığı için mevcut başkan Ayşe Doğan ile Ahmet Er, 15. Ceza Dairesi Başkanlığı için mevcut başkan Haydar Erol ile Mehmet Berber, 8. Ceza Dairesi Başkanlığı için mevcut başkan Sedat Bakıcı, Haydar Metiner ve Halil Akdağ, 9. Ceza Dairesi Başkanlığı için ise mevcut başkan Ekrem Ertuğrul ve Burhan Karaloğlu yarıştı. Her daire başkanlığı için ayrı ayrı yapılan seçimlerde Doğan 167, Er 218, Erol 125, Berber 219, Bakıcı 158, Metiner 173, Akdağ 24, Ertuğrul 141, Karaloğlu ise 216 oy aldı. Seçimlerde boş ve geçersiz oyların fazlalığı dikkati çekti. 

12. Ceza Dairesi Başkanlığı seçiminde boş 9, geçersiz 15, 15. Ceza Dairesi Başkanlığı’da boş 45, geçersiz 20, 8. Ceza Dairesi Başkanlığı’nda boş 25, geçersiz 29, 9. Ceza Dairesi Başkanlığı’nda ise boş 35, geçersiz 17 oy kullanıldı. Bu sonuçlara göre boş ve geçersiz oyların dağılımı halinde 15. Ceza Dairesi’nde Mehmet Berber’in, 9. Ceza Dairesi’nde ise Burhan Karaloğlu’nun başkan seçilebileceği anlaşıldı. Bu durum Yargıda Birlik Platformu’nu (YBP) destekleyenler ile, “cemaat”e yakın olduğu iddia edilen üyelerin oy kullanımında izlediği taktik nedeniyle seçimlerin kilitlendiği gerçeğini ortaya çıkardı.

Dün de sonuç alınamadı
Yargıtay Kanunu’na göre ceza ve hukuk dairelerinde başkan seçilenler 4 yıl görev yapıyor. Daire başkanları, Yargıtay’ın üye tamsayısının salt çoğunluğu ile gizli oyla seçiliyor. 258 üyenin oyunu alan aday yeni başkan seçiliyor. İlk üç oylamada sonuç alınamazsa, seçim, üçüncü oylamada en çok oy alan iki aday arasında yapılıyor. Dördüncü ve beşinci oylamalarda da salt çoğunluk sağlanamazsa seçimler yeniden adaylık başvurusunda bulunanlarla tekrarlanıyor. Seçimlerin hangi gün ve saatte yapılacağı 1. başkanlıkça belirleniyor ve çalışma saati sonuna kadar seçime devam ediliyor. Seçim bir günde sonuçlanmazsa, onu izleyen çalışma günlerinde de sonuç alınıncaya kadar adaylar arasındaki oylama devam ediyor. 8, 9, 12 ve 15. Ceza Dairesi Başkanlığı seçimlerine dün de devam edildi. Ancak hiçbir aday seçilebilmek için gerekli oyu alamadı.



TÜRKER KARAPINAR / Milliyet