Önümüzdeki süreçte boşalacaklarla 13 daire başkanlığı ve Ceza Genel Kurulu Başkanlığı (başkanvekili) olarak toplam 14 koltuk için Yargıtay’daki üç kanat arasında kıran kırana pazarlık yapılıyor. 

Hürriyet’in yüksek yargı muhabiri Oya Armutçu’nun aktardığına göre, YSK üyeliği seçimi 65, 21. Hukuk Dairesi seçimi 58, 9. Hukuk Dairesi Başkanlığı seçimi 51, 10. Hukuk Dairesi Başkanlığı seçimi 38 turdur sonuçlandırılamıyor. 23. ve 13. Hukuk Dairesi’nin boşalan başkanlıkları için ise yarın ilk tur seçim yapılacak. Yeni Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, 11 Şubat 2015’te Yargıtay üyesi Şebnem Günaydın’ı Yargıtay Genel Sekreterliği’ne atamıştı. Cirit’in bu atamasıyla Günaydın, Yargıtay’ın 147 yıllık tarihindeki ilk kadın genel sekreter olmuştu. Yargıtay’da, bir ilk daha yaşandı ve YSK üyeliği için de bir kadın aday çıktı. 

2010-2014 döneminde HSYK’nın Yargıtay kontenjanından üyeliğini yapan Zeynep Nilgün Hacımahmutoğlu, 4 erkek aday Muharrem Akkaya, Ali Orhan, Sadi Sarıyıldız ve Nurettin Türkmen’le YSK üyeliği için yarıştı. 516 üyeli Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nda Daire Başkanı ve YSK’ya üye seçilebilmek için salt çoğunluk olan 259 oyu almak gerekiyor. Daha hiçbir aday gerekli oyu alamadı.

KIRAN KIRANA YARIŞ
2014’teki HSYK seçimlerinin galibi olan, daha sonra Yargıda Birlik Derneği (YBD) haline gelen platform Yargıtay’da hâlâ çok etkin ve devrede. Hükümet kanadının sosyal demokratlara 14 koltuktan boş olan 5 daire başkanlığını vermek için ilk şart olarak Ali Orhan’ın adaylıktan çekilmesini istediği kulislere yansıdı. Ardından Orhan adaylıktan çekildi. Hükümet kanadının Hacımahmutoğlu’nu istediği iddiası sosyal demokratları böldü.

Üç kanat arasındaki 14 koltuk için pazarlık ve kulis sürerken, gözler yarınki turlara ve yeni hükümetin Yargıtay’ın üye sayısını 516’dan 300’e indirecek yasayı çıkarıp çıkarmayacağına çevrildi.