Afife Zeynep Cebeci yıllar önce eşinden ayrıldı. Cebeci, ayrılık sonrası ölen babasından doğan hakkı olan tek geçim kaynağı maaşını almaya başladı. Ayrıldığı eşi ağır bir rahatsızlık geçirdi. Cebeci, eski eşine  ve çocuklarına bakmak için  eve geri dönünce Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) şikayet edildi.


SGK müfettişleri şikayet üzerine fazla bir araştırma yapmadan "sahte boşanma" yaptığı iddiasıyla Cebeci'nin babasından aldığı maaşı kesti.  Cebeci'nin, O güne kadar ödenen 30 bin lirayı da faiziyle geri ödemesini istedi. Sağlık karnesini iptal etti.

Sahte boşanma yapmakla suçlanan ve maaşı kesilen Cebeci SGK'yı mahkemeye verdi. Antalya 2. İş Mahkemesi, tanıkları dinledikten sonra,  SGK'nın doğru dürüst bir araştırma yapmadığına kanaat getiren mahkeme, vicdan vurgusu yaparak SGK'yı mahkum etti.  Cebeci'den kestiği maaşın (30 bin TL) faiziyle birlikte SGK tarafından ödenmesine karar verdi.

SGK temyize gitti. Yargıtay, mahkemenin kararına katıldı.  "Sahte boşanma" iddialarında yeterli araştırma yapmayan SGK'yı mahkum eden yerel mahkemenin kararını onadı.

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, Afife Zeynep Cebeci'nin 2011 yılından beri haksız olarak ödenmeyen maaşların faizi ile birlikte toplu ödenmesine karar verdi.