Yargıtay'ın, Avusturyalı ünlü mimar Prof. Clemens Holzmeister'in yaptığı tarihi binasında 1935'ten bu yana hizmet veren ceza daireleri, daire ve üye sayılarının yanı sıra tetkik hakimi ve idari personel sayısının artmasının ardından Kızılay'daki Emekli Sandığı binasına taşındı. Bina, ceza dairelerinin ihtiyaçları gözönünde bulundurularak modernize edildi.
 
1935'ten bu yana Yargıtay'ın yükünü taşıyan tarihi bina, şu anda 1 ve 3. ceza daireleri, hukuk daireleri ve Yargıtay Başkanlık makamına hizmet veriyor.
 
Teknik altyapı yetersizliği ve mekan darlığı nedeniyle tozlu dava dosyaların yer aldığı duruşma ve müzakere salonlarında karar vermeye çalışan Yargıtay'ın ceza daireleri, yeni binada düzenlenen müzakere ve duruşma salonlarında ferah çalışma ortamına kavuştu.
 
Yargının iş yükünün azaltılması amacıyla Şubat 2010'da Yargıtay'a 160 üye atanmasının ardından daireler iki, hatta üç heyetle çalışmaya başladı. Heyetler arasındaki işbirliğinin sağlanması ve kararların sağlıklı ve hızlı alınması için heyetler arasında bağlantı kurulması ihtiyacı gözönüne alınarak, Yargıtay ceza daireleri için tahsis edilen yeni binadaki duruşma ve müzakere salonları, iki heyetin birlikte çalışmasına imkan verecek şekilde dizayn edildi.
 
Eski binada 20 metrekare müzakere ve duruşma salonlarında çalışan heyet üyeleri, dava dosyalarını ve mevzuatı yazılı metinler üzerinden çalışırken, yeni duruşma ve müzakere salonlarında elektronik ortamdaki dava dosyaları ve mevzuat üzerinden çalışıyor.
 
Eski binadaki duruşma salonlarının 3 katı büyüklüğündeki yeni müzakere ve duruşma salonlarında müzakereye katılan üyeler, 2 ayrı masada, 2 heyet halinde çalışabiliyor. Heyet masalarında birer ana bilgisayara bağlı altışar ekran bulunuyor, üyeler bu ekrandan elektronik ortamdaki dava dosyalarına ulaşabildikleri gibi, duruşmalarda zabıt katibi tarafından tutulan duruşma metnini de görebiliyor.
 
Müzakere heyetleri, kendi masalarındaki bilgisayardan görüştükleri dava dosyası üzerinde çalışırken, ihtiyaç duyulması halinde diğer masada çalışan heyetin görüştüğü dava dosyasına da erişebiliyor. Yeni kurulan sistemde, üyeler UYAP sistemi üzerinden elektronik ortamda gelen dava dosyalarına, evraklara ve dairenin aldığı kararlara, elektronik imzalarını atabiliyor.
 
Kendi bilgisayarı ya da dokümanlarıyla çalışmak isteyen üyeler, harici bellek, masaüstü, dizüstü ya da tablet bilgisayarlarıyla sisteme bağlanabiliyor. Duruşma esnasında ihtiyaç duyulması halinde daire başkanı veya üyeler, masadaki kablosuz klavye ve mause ile zabıt katibinin ekranına müdahale edebiliyor.
 
Avukatların elektronik ortamda savunma yapmalarına imkan veren yeni duruşma salonları aynı zamanda dairelerin kendi bünyesinde yapacakları eğitim çalışmaları düşünülerek dizayn edildi. Duruşma salonlarındaki projeksiyon cihazı ve geniş ekran televizyon ile duruşma metinleri ve eğitim çalışmalarındaki dokümanlar salondakilerin görebileceği şekilde yayınlanacak.
 
Ceza dairelerinin bulunduğu binadaki 13 duruşma ve müzakere salonundaki sistem, Ceza Genel Kurulunun toplanacağı salona da kuruldu.



AA