Yargının hızlandırılması için yapılan düzenlemelerin ardından kurullarını yeniden belirlemeye çalışan Yargıtay'da yarın Birinci Başkanlık Kurulu seçimi yapılacak.

387 üyenin sandık başına gideceği seçimlerde Birinci Başkanlık Kurulu'nda görev yapacak Daire başkanları ve üyeler belirlenecek. Geçtiğimiz hafta başlayan seçimlerde yeni kurulan 6 dairenin başkanları ilk turda seçilmesine karşın Birinci Başkanlık Kurulu seçimleri tamamlanamadı.
Birinci Başkanlık Kurulu, Yargıtay Başkanının başkanlığında dördü daire başkanı, dördü Yargıtay üyesi olmak üzere 8 asıl ve 2'si daire başkanı ve 2'si Yargıtay üyesi olmak üzere dört yedek üyeden oluşuyor. Yeni atamalarla üye sayısı 387'e çıkan Yargıtay'da geçtiğimiz hafta yapılan seçimlerde Birinci Başkanlık Kurulu seçimleri kısmen tamamlandı. Hukuk ve Ceza Dairesi Başkanlarından birer üyeyi seçen Yargıtay, Kurul'da görev yapacak yedek üyeleri de belirlemişti. Pazartesi günü sandık başına gidecek olan üyeler bir ceza birde hukuk olmak üzere iki daire başkanını Birinci Başkanlık Kurulu'nda görev yapmaları için belirleyecek.

-YENİ BİNANIN TADİLATI BEKLENİYOR-

Birinci Başkanlık Kurulu seçimlerinin tamamlanmasının ardından Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından Yargıtay'a seçilen yeni 160 üyenin görevlendirmesi de belirlenecek. Kurul, üyelerin hangi dairelerde görev yapacağını, dairelerin iş durumunu ve ihtiyaçlarını göz önünde tutarak, tespit edecek. Yeni üyelerin ve dairelerin işbölümüne ilişkin karar Yargıtay'da Büyük Genel Kurulu'nun onayına sunulacak. Kurulun onaylamasının ardından yeni üyeler ve daireler görevlerine başlayacak. Hükümetten Emekli Sandığı'nın eski binasını da ek bina olarak alan Yargıtay'da üye ve daire sayısının artırılmasıyla sayısı 15'e çıkan ceza dairelerinin buraya taşınması bekleniyor.


Anka