Yargıtayın yapısını değiştiren kanunun yürürlüğe girmesiyle yeniden belirlenen Birinci Başkanlık Kurulu, ceza ve hukuk dairelerinin sayısı ile bu daireler arasındaki iş bölümüne ilişkin karar tasarısını hazırladı. Tasarı, yarın Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nun onayına sunulacak.

Yargıtayın yapısını değiştiren yeni kanunun yürürlüğe girmesiyle yeniden belirlenen Birinci Başkanlık Kurulu, çalışmalarını tamamladı.

Tasarının yarın Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nun onayına sunulması öngörülüyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Kurul'da, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın TBMM'de yaptığı konuşmada, "bu yıl kasım ayında istinaf mahkemelerinin hayata geçirileceği" şeklindeki beyanı dikkate alındı.

Toplantıda, istinaf mahkemelerinin hayata geçirilmesiyle Yargıtayda bazı dairelerdeki iş yükünün büyük oranda azalacağı, bu durumun da ceza ve hukuk dairelerinin sayısı ile bu daireler arasındaki iş bölümünü zorunlu hale getireceği değerlendirmesi yapıldı.

Yeni yasanın, Başkanlık Kurulu'na seçimin ardından taslağı hazırlamak için 10 günlük süre verdiği, ancak sürenin azalması nedeniyle iş bölümünün bu sürede yapılmasına olanak bulunmadığı görüşü de benimsendi.

Kurul tüm bu nedenlerle Yargıtaydaki mevcut yapının korunmasına, istinaf mahkemelerinin hayata geçirilmesiyle yeniden iş bölümü yapılmasına ve bu çalışmaları yürütmek üzere komisyonlar kurulmasına karar verdi.

Yarın toplanacak Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nda, tasarı üzerinde değişiklik yapılabilecek.