Yargıtay ceza ve hukuk dairelerinin iş bölümüne ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

>> Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunun Kararı için TIKLAYINIZ

Daha önce örgütlü suçlara bakan Yargıtay 9. Ceza Dairesinin baktığı işler 16. Ceza Dairesine verildi.

Kamuoyunda yeni yargı paketi olarak bilinen kanunun yürürlüğe girmesiyle yeniden belirlenen Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, dairelerin iş bölümünü belirledi. Yeni iş bölümüne ilişkin karar oy çokluğuyla alındı.

Kararla kamuoyunun yakından takip ettiği 12 Eylül, Ergenekon, 28 Şubat gibi davaların temyiz incelemesi 16. Ceza Dairesince yapılacak.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, daha önce örgüt, insanlığa karşı suçlar, soykırım, Cumhurbaşkanına hakaret, Türklüğü, Cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama, anayasayı ihlal, hükümete karşı suç, hükümete karşı silahlı isyan, siyasal veya askeri casusluk, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri açıklama, gizli kalması gereken bilgileri açıklama, ses ve görüntülerin kayda alınması, Atatürk aleyhine işlenen suçlar, toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkındaki

yasaya aykırılık, seçim kanununa aykırılık, devlet güvenliğiyle ilgili bilgileri elinde bulundurma, casusluk ve Terörle Mücadele Yasası kapsamındaki suçlar gibi dosyalara bakıyordu.

Değişiklikle 9. Ceza Dairesi bundan sonra zehirli madde katma, bozulmuş ilaç ticareti, uyuşturucu, bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma, usulsüz ölü gömülmesi suçlarına ilişkin dosyaların temyiz incelemesini yapacak.

9. Ceza Dairesinin görev alanındaki göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti suçlarına ait dava dosyaları 18, Dernekler Kanunu'ndan kaynaklanan işlere ait dosyalar 19. ceza dairesine, diğer tüm işlere ait dava dosyaları ise 16. Ceza Dairesine devredilecek.

DEĞİŞİKLİK YOK

Karara göre, hukuk dairelerinin iş bölümünde değişikliğe gidilmedi.

Cinayet suçlarına bakan 1. Ceza Dairesinin görevinde değişiklik olmazken, 2. Ceza Dairesi daha önce 8. Ceza Dairesinin baktığı karşılıksız yararlanma suçuna ilişkin dava dosyalarının bir kısmını alacak.

3. Ceza Dairesinin baktığı Orman Kanunu'nda düzenlenen işlere ait dava dosyaları yeni kurulan 19. Ceza Dairesine gönderilecek.

4. Ceza Dairesinin görev alanına giren bazı suçlar ise yeni kurulan 18. Ceza Dairesine devredildi. Buna göre, konut dokunulmazlığını bozmak, iş ve çalışma hürriyetinin ihlali, sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi, haksız arama, hakaret, çevrenin kirletilmesi, imar ve gürültü kirliliği, haberleşmenin engellenmesi suçlarına ilişkin dosyalara 18. Ceza Dairesi bakacak.

5. Ceza Dairesinin baktığı, görevi yaptırmamak için direnme suçuna ait dava dosyaları da 18. Ceza Dairesine devredilecek.

6. Ceza Dairesinin baktığı önceki yıllardan kalan hırsızlık dosyaları 17 ve 22. Ceza Dairelerine devredilecek.

7. Ceza Dairesinin görev alanına giren, Kabahatler Kanunu ile özel ceza kanunlarından kaynaklanan ve başka dairelerin görev alanına girmeyen işlere ait dava dosyaları 19. Ceza Dairesine gönderilecek.

8. Ceza Dairesinin baktığı karşılıksız yararlanma suçuna ilişkin dosyalar, 2 ve 13. ceza dairelerinin yanı sıra yeni kurulan 17 ve 22. ceza dairelerine devredilecek.

14. Ceza Dairesinin baktığı, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama, dilencilik ve birden çok evlilik, hileli evlenme ve dinsel tören suçlarına ait dava dosyaları 8. Ceza Dairesine verilecek.

BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ

İş bölümüne ilişkin karar, 10 gün sonra uygulanmaya başlayacak. Birinci Başkanlık Kurulu, bu sürede, dairelerin iş durumunu ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, Yargıtay daire başkanları, üyeleri ve tetkik hakimlerinin hangi dairelerde görev yapacağını yeniden belirleyecek.

Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'nun iş bölümü kararı uygulanmaya başlayıncaya kadar bu kanunla yapılan değişiklikten önceki iş bölümüne ilişkin hükümler uygulanmaya devam edilecek.

Yeni iş bölümüyle dairesi değiştirilen dava dosyaları, görevlendirme yapılmasından itibaren 10 gün içinde mevcut halleriyle ilgili daireye gönderilecek.

>> Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunun Kararı için TIKLAYINIZ