Hilal ÖZTÜRK/AHT

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Adalet Bakanlığı’na bir yazı göndererek, hâkimlerin özensiz davranması nedeniyle dosyaların incelemesinde gecikmeler yaşandığını bildirdi. Başkan Gerçeker, hâkimlerin, Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) sistemini yanlış ya da eksik kullanması nedeniyle dosyaları inceleme sürelerinin uzadığını ileri sürdü. Gerçeker “Gerekli özen gösterildiğinde, dosyalara ait mükerrer veri girişleri ortadan kalkacak, Yargıtay’daki dosya inceleme süreleri kısalarak bu işlemler kolaylaşacak, not fişleri (hâkim ve savcıların tayin ve terfilerini etkileyen notlar), ilamların (Yargıtay kararları) elektronik imzalı olarak hazırlanması, ilgili birimlere aktarılması faaliyetleri hız kazanacak ve usul hataları azalacaktır” dedi.

YARGITAY UYUM SAĞLADI
Başkan Gerçeker, Yargıtay’ın adli ve idari faaliyetlerinin tamamını UYAP üzerinden yürüttüğünü, 28 daire başkanlığında elektronik imza yaygınlaştırma çalışmalarının tamamlandığını belirterek “Kısa bir süre içerisinde diğer daire başkanlıklarında da elektronik imza uygulamalarının tamamlanması hedeflenmektedir. Bu uygulama ile not fişleri elektronik imzalı olarak Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na gönderilmekte olup, bir kısım daire başkanlıkları da ilk derece mahkemelerine gönderdikleri dava dosyalarında kâğıt ilamları terk ederek UYAP üzerinden elektronik imzalı ilamlar göndermeye başlamışlardır. Yargıtay Başkanlığı’nın hedefi çok kısa bir sürede diğer daire başkanlıklarında da bu süreci tamamlamaktır” dedi. Projenin geldiği aşamanın sevindirici olduğunu ama hâlâ sıkıntılar bulunduğunu da vurgulayan Gerçeker hâkimlerin UYAP’taki eksikliklerini ise şöyle sıraladı:

“İlk derece mahkemelerince UYAP’ta hazırlanan dosyalardan bir kısmının kapak bilgileri dışında herhangi bir bilgi içermediği, dosya taraf bilgilerinin dikkatlice sisteme girilmediği, bir kısım dosyalarda sadece dosyaların evraklarına ait üst bilgiler giriliyor. Bilirkişi raporları, krokiler, talimat evrakları ve esasa etki edecek diğer dokümanlarında taranarak sisteme kaydedilmesi ve evrak bilgileri içeriğe uygun olarak sisteme girilmiyor.”

“2010 yılında mahkemelerden hukuk dairesi başkanlıklarına gelen toplam dosya sayısı 375 bin 125. Yanlış daireye gönderildiği için daireler arası görevsizlik kararı verilen dosya sayısı 48 bin 806. Bu durum, hukuk dairelerinin iş yükünü yüzde 13 oranında artırmaktadır. Ceza dosyalarında temyiz tarihi sağlıklı bir şekilde temyiz formuna işlenmiyor Yargıtay daire başkanlıklarında veri güncellemesi yapmak için çok fazla emek ve mesai sarf ediliyor.”