Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği seçimlerinin dün yapılan Yargıtay ayağı, hükümetin yenilgisiyle sonuçlandı. Yargıtay’da en çok oyu alarak HSYK üyesi seçilen Yakup Ata, Cumhuriyet’e verdiği ilk mesajında, “Yargının sıkıntılı olduğunu, bağımsızlık ve tarafsızlık konusunda yaşadığı sıkıntıları, zor bir dönemden geçtiğini herkes biliyor. İnşallah yargıya nefes aldıracağız” dedi.
 
Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre; 17 Aralık operasyonu sonrası güç mücadelesinin yaşandığı ve yargıya hakimiyet kurmanın yolu olan HSYK seçimlerine ilişkin ilk sınavda hükümet ağır bir yara aldı. Anayasa gereği Yargıtay Genel Kurulu, HSYK’ye 3 asil, 3 de yedek üye seçmek için dün sandık başına gitti. 13 kişinin aday olduğu seçimde hükümet ve cemaat destekli olmak üzere iki liste yarıştı. 387 üyeli Yargıtay’da yapılan seçimde 373 kişi oy kullandı. Çıkan sonuç, hükümet açısından yenilgi oldu. Hükümet, ağustos ayında yapılan Yargıtay Başkanlık Kurulu seçimlerini de yine cemaate karşı kaybetmişti.
 
3-0 kaybetti
 
Cemaatin destek verdiği öğrenilen 6 kişilik listede yer alan 20. Hukuk Dairesi Üyesi Yakup Ata 201, 7. Ceza Dairesi Üyesi Kerim Tosun 196 ve 18. Hukuk Dairesi Üyesi Mustafa Kemal Özçelik 193 oy alarak HSYK’nın yeni asıl üyeleri oldu. 3 kişilik yedek üyeliklerin ikisini de yine cemaat destekli liste kazanırken, hükümet sadece bir yedek üyelik alabildi. Yargıtay 13. Ceza Dairesi Üyesi Salih Sönmez 175, 8. Hukuk Dairesi Üyesi Ali Eryılmaz 167 ve 14. Ceza Dairesi Üyesi Alp Arslan ise 156 oyla yedek üye olarak seçildi. Alp Arslan’ı hükümet destekliyordu. Seçimi kaybeden üyeler Zeynep Nilgün Hacımahmutoğlu 142, Ali Orhan 153, Rıza Şahin 149, Muharrem Akkaya 135, Halit Baysoy 72, Mustafa Ateş ise 32 oy aldı.
 
Cemaat ittifakla kazandı
 
Yargıtay’daki bu sonuç cemaat ile bazı sosyal demokrat üyelerin oluşturduğu ittifak ile gerçekleşti. 2010’daki referandum sonrası oluşturulan yeni HSYK, Yargıtay’a 160 üye seçmişti. Bunların büyük bölümü de cemaate yakın isimlerden oluşuyordu. Asil üye olarak seçimi kazanan Kerim Tosun, Yargıtay Savcısıyken 160 kişi ile birlikte Yargıtay üyeliğine atanmıştı. Mustafa Kemal Özçelik de referandum sonrasında yüksek mahkemeye atanan üyelerden biriydi. Bu iki ismin cemaate yakın olduğu belirtiliyor. Yakup Ata’nın ise sosyal demokrat kökenli olduğu belirtiliyor. Yargıtay’da “Ankaralılar grubu” olarak bilinen ve çoğunluğunu sosyal demokrat üyelerin belirlediği isimlerin Yakup Ata’yı desteklediği konuşuluyor. Seçim bir anlamda cemaat ile Ankaralılar grubunun zaferi olarak görülüyor.
 
Hükümetin gözü 12 Ekim’de
 
Bu sonuç hükümet için yenilgi anlamına geliyor. Çünkü iktidar partisi, Yargıtay’dan HSYK’ye gelecek 3 üyenin en az birini almayı planlıyordu. Ancak bu planı gerçekleşmedi. Hükümet 22 asıl, 12 yedek üyeden oluşan HSYK’ye salçoğunluk olan 12 rakamına ulaşmak istiyor. 22 üyeli kurulda Adalet Bakanı ile Müsteşarı, tabii üye olarak görev yapıyor. 4 asıl üye Cumhurbaşkanı tarafından atanıyor. Hükümet bu nedenle 6 üyeyi cepte görüyor. Hükümetin bir üyeyi de Türkiye Adalet Akademisi’nden almasına kesin gözüyle bakılıyor. Böylece iktidar 7 üyeye sahip olacak.
 
Ancak geriye kalan 5 üyeyi alması için Danıştay ve adli ve idari yargıdaki seçimlerin kazanılması gerekiyor. Danıştay 29 Eylül’de 2 asıl, 2 yedek üye seçimi yapacak. 7 asıl 4 yedek üye adli yargıdan, 3 asıl, 2 yedek üye ise idari yargı hakim ve savcıları tarafından 12 Ekim’de belirlenecek. Şimdi hükümet için adli ve idari yargıda yapılacak HSYK seçimleri daha önem kazandı. Hükümet, bu seçime Yargıda Birlik Platformu’nun adayları ile giriyor.
 
Yeni HSYK üyesi Ata: Yargıya nefes aldıracağız
 
Yargıtay’da en çok oyu alarak HSYK üyesi seçilen Yakup Ata, sonucu öğrenmesinin ardından konuştu. 20 yıldır Yargıtay’da çalıştığını belirten Ata, burada en iyi şekilde görev yaptığını belirtti.
 
Yakup Ata, “Bu süre zarfında herkese eşit ve tararsız davrandım. Çaycısından odasına, yüksek yargıcına kadar herkesle iyi geçindim. Benim için kişilik önemli. Ben kişilik sermayesi biriktirdim. Onun avantajlarını bu seçimde yaşadım” dedi.Yargıtay’da her zaman sağduyunun hakim olduğunu belirten Ata, “Tüm bu başkan ve üye arkadaşlarımız sandığa gittiğinde sağduyu ile hareket edip vicdanları ile oylarını kullandıralar. Böyle güzel bir şey herkese nasip olsun. Arkadaşlarımın tümünün adaletli, bağımsız ve tarafsızlık olmam konusunda bana güveni tam. Böyle bir güveni kötüye kullanacak bir yapıda biri değilim. Bana duyulan güven ve sorumluluğun yükünü omuzlarımda hissediyorum” diye konuştu.
 
Yeni HSYK üyesi Yakup Ata, yargı üzerinde yaşanan tartışmaların anımsatılması üzerine, “Yargının sıkıntılı olduğunu, bağımsızlık ve tarafsızlık konusunda yaşadığı sıkıntıları, zor bir dönemden geçtiğini herkes biliyor. İnşallah yargıya nefes aldırmak konusunda elimizden gelen her şeyi yapacağız. Tüm hakim ve savcılarımızın da bu düşüncede olmasını istiyorum. Yargı hepimize lazım. Hepimizin yapacağı tek şey adaletli olmaktır” değerlendirmesinde bulundu.
 
Yakup Ata, seçimi cemaatin desteklediği listenin kazandığı iddialarına ilişkin, “Beni bilen bilir. Yazılanlar önemli değil” dedi.