NEVİN BİLGİN

YENİ YARGI PAKETİ YOLDA

Hükümet, Ekim’de yapılacak HSYK seçimleri öncesinde yargıda sicil affı ve özlük haklarının düzenlenmesine ilişkin bir yasal düzenlemeyi Meclis’e göndermeyi planlıyor. Gönderilecek tasarının içinde HSYK’nın şimdiye kadar hakim ve savcılara verdiği sicillere ilişkin düzenlemeler de yeralacak. Paketin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunun ardından Meclis  gündemine gelmesi bekleniyor.

Yüksek Yargı’yı kapsayacak

Adalet  ve Maliye Bakanlığı’nın özlük hakları ve maaş artışına ilişkin hükümler üzerinde çalışma yaptıklarını belirtilirken, düzenlemeden hakim ve savcılar yanında, Yargıtay, Danıştay üyeleri de yararlanacak. HSYK’nın daha önce vermiş olduğu siciller, cezalarla ilgili mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla bir sicil affı da düzenlemede yeralacak.

Ekim’de HSYK seçimleri var

Yine Anayasa Mahkemesi’nin HSYK kanun teklifiyle ilgili verdiği iptal kararları doğrultusunda zorunlu olarak yapılması gereken bazı düzenlemelerin de pakete girmesi hedefleniyor. Anayasa Mahkemesi, HSYK’yı bakana bağlayan kanun değişikliğiyle ilgili iptal kararında HSYK seçimlerini etkileyecek bir içtihada imza attı. AK Parti’nin yasalaştırdığı teklifte, Yargıtay ve Danıştay’dan HSYK’ya seçilecekler tek oyla, adli ve idari yargıda ise liste usulüyle seçim yapılacaktı. Ancak AYM, iki farklı seçim usulünü Anayasa’ya aykırı buldu. Hem yüksek yargıda hem de ilk derece mahkemelerde yapılacak seçimlerde tek oy kullanılması gerektiğini belirtti. 3 ay içinde Meclis’te kanun değişikliği yapılması gerekiyordu.