YARSAV Başkanı Murat Arslan, 17-25 Aralık operasyonları nedeniyle hükümetin bataklığa saplandığını, bu bataklıktan kurtulmak için hukuku ayaklar altına aldığını söyledi.

İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan ise Adalet Bakanı ve Müsteşarı’nın HSYK'dan çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Venedik Komisyonu Türkiye'deki hukuk ihlalleri nedeniyle sert bir uyarı yaptı. KRT Haber Koordinatörü Çağlar Cilara hukukçularla komisyonun yargı ile ilgili eleştirilerini değerlendirdi. Çarpıcı açıklamalar yapan hukukçular yeni hükümetin yargı bağımsızlığı konusunda acilen adım atması gerektiğini söyledi.

"YARGI TEK ADAM İRADESİNE TESLİM OLDU"

Türkiye’nin hiçbir zaman tam anlamıyla bir hukuk devleti olmadığını YARSAV Başkanı Murat Arslan, birkaç yıl önceye kadar “AB'ye uyum süreci doğrultusunda en azından hukuka yönelim vardı” dedi. Son birkaç yıldır AB’den kopuşun yaşandığını ifade eden Arslan, özellikle 17-25 Aralık sürecinden sonra hukukun ayaklar altına alındığını vurguladı. Arslan, bu süreçten sonra otoriterleşmenin arttığını, demokrasiden giderek uzaklaşıldığını belirterek, “Yargıda tam anlamıyla tek adam iradesinin hakim olduğunu söyleyebiliriz. Yargı malesef bu tek adam iradesine teslim oldu” şeklinde konuştu.

Murat Arslan konuşmasına şöyle devam etti:

HSYK tüm dünyada, demokratik toplumlarda, hukuk devletlerinde yargı bağımsızlığının güvencesi olmak için kurulmuştur bizde ise HSYK yargı bağımsızlığının aslında önündeki en büyük engel. HSYK, demokrasinin kılıcı gibi tüm hakim ve savcıların, yargı sisteminin üzerinde her türlü müdahaleye açık şekilde yapılandırılmıştır."

"VENEDİK RAPORU DÜNYANIN TÜRKİYE'DEKİ HUKUKSUZLUKLARA KAYITSIZ KALAMAYACAĞINI GÖSTERİYOR"

"Venedik Komisyonu raporu ilk değil. 23 Mayıs tarihinde Avrupalı Yargıçlar Birliği deklarasyon yayımladı, daha sonra 10 Haziran'da Avrupa Parlamentosu ilerleme raporu üzerinden bir uyarı geldi. En son geçen hafta 12 Haziran'da Avrupa Yargıçları Danışma Konseyi geniş bir bildiri yayımladı, Venedik Komisyonu raporu bu sürecin sonuncusu. Türkiye bu eleştirileri şimdiye kadar dikkate almadı. Süreç artık bunları yok saymak ve görmezden gelmek durumunun devam edemeyeceğini gösteriyor. AB ve Avrupa Konseyi tek tük sesler çıkarsa da bu boyutta ciddi anlamda kurumsal olarak net tepkisi olmamıştı. Ama artık Türkiye'de hukuksuzluklar öyle boyutlara vardı ki, Venedik Raporu artık hiçbir şekilde dünyanın bu hukuksuzluklara kayıtsız kalamayacağını gösteriyor."

"İKTİDAR BU ELEŞTİRİLERİ DİKKATE ALMAZSA YAPTIRIMLAR OLACAK"

"Siyasi iktidar bunlara kulak vermek zorunda, yok sayarak bu süreci götürmesi mümkün değil. Artık dünyadan kopuş hiçbir devlet için geçerli değil. Eğer eleştirileri dikkate almazsa çok ciddi yaptırımlarla karşılaşacak. Yeni kurulacak hükümet şunu dikkate almalı; hukuk devletinden kopuş, hukuktan uzaklaşış, yargı bağımsızlığının olmadığı bir siyasal sistem dünyadan izole edilecektir bu bir çöküş demektir, dünyada böyle devletlere artık yer yok. Türkiye'nin buna karşı gelmesi söz konusu değil. Yeni hükümeti kim kurarsa kursun ilk yapacağı iş yargının bağımsızlığını sağlamak olmalı."

İZMİR BARO BAŞKANI: ADALET BAKANI VE MÜSTEŞARI HSYK'DAN ÇIKARILMALI

İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan ise yaptığı değerlendirmede, "Ülkede yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü anlamında soru işaretlerimiz var. Bağımsız kuruluşların yaptığı incelemelerde Türkiye BM'ye bağlı ülkeler arasında 154. sırada. Ülkemizin, hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığı alt sınırlarda olan ülkelerle yarışır duruma gelmesini kabul edemiyoruz. HSYK'nın içindeki Adalet Bakanı ve müsteşarının çıkarılması gerekirken son değişiklikle yetkileri artırılmıştır, bunları kabul edemeyiz. Gerçekten hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı anlamında evrensel hukuk normlarının ülkemizde uygulanmasını istiyoruz. Bu uygulanırsa ülkemiz hem ekonomik hem kültürel anlamda hızla kalkınır."



meydangazetesi.com.tr