Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nin (YARSAV) Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) yapılacak seçimler konusunda 'yönetim ve denetim kurullarındaki isimlerin aday olmaması' kararı dernek yönetiminde çatlağa yol açtı. Zaman'ın haberine göre: YARSAV'ın ilke kararına yönetim kurulundaki bazı isimlerin karşı çıktığı ve sert tartışmaların yaşandığı belirtildi. Yönetimin aldığı ilke kararını bizzat yönetim kurulu üyesi Ankara 8. Aile Mahkemesi Hakimi Eray Karınca deldi. Dernek yönetiminin kararına uymayan Karınca, adli yargı hakim ve savcılarının yapacağı HSYK üyeliği seçimlerinde aday olduğunu açıkladı.

Anayasa değişikliğinin referandumla kabul edilmesinin ardından adli ve idari yargıdan 10 isim, HSYK üyeliğine seçilecek. Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takvimini açıklamasının ardından bir ay içinde Kurul üyeliği için ilk derece mahkemelerinde sandık kurulacak. Seçim takvimi açıklanmadan adaylar çalışmalarına hız verdi. Adalet Bakanlığı'nda görev yapan hakim ve savcıların yanı sıra ilk derece mahkemelerinde görev yapan birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcılar da doğrudan aday olabilecek. Yargı mensuplarını bünyesinde barındıran YARSAV ve Demokrat Yargı dernekleri de seçimlere ilişkin kendi adaylarını belirliyor. YARSAV bu amaçla üç kişilik seçim komisyonu oluşturdu. Komisyonda YARSAV Başkan Yardımcısı Fetih Sayın, Genel Sekreter Muhammet Önder Tekin ile yönetim kurulu üyesi Murat Arslan görevlendirildi. İnternet sitesinden de bir duyuru yapan dernek, YARSAV'ın listesinden aday olmak isteyen hakim ve savcıların e-posta atmalarını istedi. Ayrıca, henüz destek verdikleri herhangi bir aday bulunmadığı vurgulandı.

Ankara Adliyesi'nde de pek çok hakim ve savcı, HSYK seçimleri için aday olduğunu açıkladı. Ergenekon davası kapsamında İşçi Partisi'nde mahkeme kararı üzerine arama yapan polisler hakkında dava açan Ankara Cumhuriyet Savcısı Abbas Özden'in de HSYK üyeliğine seçilmek için çalışmalara başladığı kaydedildi. Savcı Özden, CHP'li Adalet bakanları Seyfi Oktay ve Mehmet Moğultay'ın döneminde Adalet Bakanlığı müsteşarlığı yapan Yusuf Kenan Doğan'ın yeğeni olarak tanınıyor. Özden'in, üyesi olduğu YARSAV'ın da desteğini aldığı belirtiliyor.

Yargının tüm kesimlerini temsil eden bir Kurul'un oluşmasını isteyen Demokrat Yargı'nın listesinden aday olacak isimler şunlar: Demokrat Yargı Genel Sekreteri Kazan Hakimi Kemal Şahin, Ankara Savcısı İsmail Yalçın, Diyarbakır Hakimi Faruk Öztürk, Konya Hakimi Mehmet Taştan, İzmir Hakimi Mustafa Kurtaran, Ankara Hakimi Cafer Ergen, Eyüp Savcısı Mehmet Demir.

YARSAV ve Demokrat Yargı'ya üye olmayıp bağımsız şekilde adaylığını açıklayan bazı hakim ve savcılar da bulunuyor. Bu isimler de şöyle: Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda arama yapan Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Hayri Keskin, Ankara Hakimi Abdülhalik Yıldız, KPSS soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan, Ankara Hakimi Adem Albayrak, Ankara Hakimi Hayrettin Türe, Ankara Cumhuriyet Savcısı Alp Arslan.

Yargıtay Tetkik Hakimi Teoman Gökçe ile Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Bahattin Azizağaoğlu'nun da Kurul üyeliğine aday olacağı öne sürülüyor.