YARSAV’ın (Yargıçlar ve Savcılar Birliği) Olağanüstü Genel Kurulu’nda yönetim kurulu seçiminde Başkan Emine Ülker Tarhan’ın hazırladığı listenin seçimi açık ara kazanması yeni tartışmaları beraberinde getirdi. Sosyal demokrat görüşlere yakınlığıyla bilinen Tarhan’ın HSYK üyeliği seçimlerinde olduğu gibi MHP eğilimli hakim ve savcıların desteğini aldığı için seçimi açık ara önde kazandığı belirtilirken, derneğe yapılan yeni üye kayıtlarının da sonuca etki ettiği iddiası YARSAV içinde yeni bir tartışma başlattı. Resmi sonuçların açıklanmasının ardından, yönetim kurulu yeni başkanı belirleyecek. Yönetim Kurulu’nun Emine Ülker Tarhan’ı başkan olarak seçmesi bekleniyor.

YARSAV’ın kurucu yönetim kurulu üyelerinden büyük bölümünün yönetim dışı kalması nedeniyle yeni bir dönemin başlangıcı olarak adlandıran Genel Kurul’da iki liste yarıştı. Seçimde, Tarhan tarafından hazırlanan 13 kişilik listeye karşı, “YARSAV Hepimizindir” grubundan hakim ve savcının eğilim yoklaması ile belirlediği isimlerden oluşan 13 kişilik liste yarıştı. Çarşaf listeyle seçim yapılmasına rağmen alfabetik sıralamalı oy pusulası hazırlanmaması, bunun yerine ilk 13 sıraya Tarhan’ın, ikinci 13 sıraya diğer grubun listesindeki isimlerin konulması tepkilere neden oldu. Bu durumun, “blok liste” görüntüsü yarattığı ve hakim-savcıları ilk 13 kişiye oy vermeye zorladığı iddia edildi.

Tarhan, eski yönetimde yer alan dokuz isme, yeni yönetim kurulunda yer vermedi. Böylece, YARSAV’ın kurucu yönetiminde yer alan isimlerin büyük bölümü yönetim dışında kalmış oldu. Emine Ülker Tarhan’ın başkanlığa seçildiği dönemde de YARSAV Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, yönetim dışında kalmıştı.



MHP destekli liste

YARSAV’ın, HSYK üyeliği seçimine, sosyal demokrat hakim ve savcılar dışında MHP eğilimli adayların da yer aldığı bir liste ile gitmişti. YARSAV yönetimi böylece MHP’ye yakın hakim ve savcılardan da oy almayı hesaplamıştı. Benzer bir ittifakın genel kurulda yaşandığı da iddia edildi. Ayrı liste hazırlığında olan MHP eğilimli hakim ve savcıların Tarhan’ın listesine destek verdiği öne sürüldü. Tarhan’ın listesinin seçimi açık ara kazanmasında da bu durumun etkili olduğu iddia edildi. YARSAV‘ın olağanüstü seçime karar verdiği HSYK üyeliği seçimlerinden sonra çok sayıda yeni üye kaydı yapıldığı ve yeni üyelerin büyük bölümünün seçimde Tarhan’ı desteklediği iddiası da YARSAV içerisinde tartışmalara yol açtı.




Vatan