HSYK'nın Zekeriya Öz gibi terfi ettirerek üç savcının özel yetkisini kaldırması dikkat çekti. Bu kararnamenin ardından özel yetkili hakimleri yakından ilgilendiren yetki kararnamesinin de 15 gün içerisinde yayınlanacağı belirtiliyor. HSYK yetki kararnamesiyle hakimlerin görev yapacağı ili değiştirmeden görevli olduğu mahkemedeki yetkisini kaldırabiliyor. Bu kararnamede de önemli soruşturmaları yürüten özel yetkili hakimlerin görev yerlerinde de değişiklik olacağı iddiaları gündemde. 

HSYK, adli yargıdaki 2 bin 335 kişilik yaz kararnamesini önceki gün açıkladı. Kararname ile Ergenekon soruşturmasını yürüten savcı Cihan Kansız, Balyoz davasında mütalaasını açıklayan savcı Savaş Kırbaş ve şike soruşturması savcısı Mehmet Berk'in özel yetkileri kaldırılarak başsavcı vekilliği görevine getirildi. Adli yargı kararnamesinin ardından 1. bölge adli yargı hakimlerinin hangi mahkemelerde görev alacaklarına dair müstemir (sürekli) yetkilerin belirlenmesine ilişkin kararname yayınlanacak. Bu kararnameyle örneğin İstanbul hakimliğine atanan yargıçlar arasından CMK 250. maddeyle özel yetkili mahkemeler atanabilecek. Yine yetki kararnamesiyle CMK 250. maddeyle yetkili bazı hakimlerin yetkisi de kaldırılabilecek. HSYK daha önce 27 Ocak 2011 tarihli yetki kararnamesiyle hakimlerin genel yetkilerini belirlemişti. 

HAKİM VE SAVCILARDA KURA HEYECANI 

HSYK, 12. dönem adli yargı hâkim ve cumhuriyet savcılarının atamasının da yapılacağını bildirdi. Törene Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile yüksek yargı temsilcilerinin de katılması bekleniyor. Meslek öncesi eğitimlerini başarı ile tamamlayan 12. dönem adli yargı hâkim ve cumhuriyet savcı adaylarının kura töreni, 19 Haziran 2012 tarihinde saat 10.00'da Danıştay binası konferans salonunda yapılacak. Kura töreni ile görev yerleri belirlenecek adlî yargı hâkim ve cumhuriyet savcı adaylarına cübbe dağıtımı da 18 Haziran 2012 tarihinde 15.00-17.00 saatleri arasında HSYK konferans salonunda gerçekleştirilecek. Belirtilen tarihte yapılacak kura töreni öncesi saat 09.00'da kokteyl düzenlenecek olması sebebiyle kura çekecek tüm hâkim ve savcı adaylarının saat 08.45'te Danıştay binası konferans salonunda hazır bulunmaları istendi.




Zaman