YENİ ADLİ YIL 1 EYLÜL'DE BAŞLAYACAK

Meclis Adalet Komisyonu'nda 12 Haziran Çarşamba günü Yargılama Hizmetleri ile İlgili Olarak Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülecek.

Yargı Hizmetleri İle İlgili Olarak Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda, Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin çalışmaya ara verme süresi yeniden düzenleniyor. Buna göre barışta Askeri Yüksek İdare Mahkemesi her yıl 1 Eylülde başlamak üzere, 20 Temmuz'dan 31 Ağustosa kadar çalışmaya ara verecek.

Uyuşmazlık Mahkemesi Hukuk ve Ceza bölümleri ile Genel Kurulu her yıl 1 Eylül'de başlamak üzere, 20 Temmuz'dan 31 Ağustosa kadar çalışmaya ara verecek.

Adli tatil, her yıl 20 Temmuz'da başlayacak, 31 Ağustos'ta sona erecek. Yeni adli yıl 1 Eylül'de başlayacak.

Elektronik paraya yeni düzen geliyor Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, ödeme ve menkul kıymet mutabakat sistemlerine, ödeme hizmetlerine, ödeme kuruluşlarına ve elektronik para kuruluşlarına ilişkin usul ve esasları düzenleyen tasarı ele alınacak.

YENİ VAKIF ÜNİVERSİTELERİ YOLDA

Meclis Genel Kurulu'nda yeni vakıf üniversitelerin kurulmasını öngören kanun tasarısının görüşmelerine devam edilecek.
Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı,  "Altın Koza Üniversitesi"nin adının "İpek Üniversitesi" şeklinde değiştirilmesini öngörüyor.

Tasarıya göre Ankara'da Anka Teknoloji Üniversitesi, İstanbul'da İstanbul Esenyurt Üniversitesi, Adana'da Kanuni Üniversitesi, Konya'da Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Gaziantep'te Sanko Üniversitesi adlarıyla vakıf üniversiteleri kurulacak.

Genel Kurulun gündeminde uluslar arası sözleşmeler de yer alıyor.

MAĞDUR HAKLARI ALT KOMİSYONU

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun bünyesinde mağdur hakları konusunda çalışmalar yapmak amacıyla kurulan Alt Komisyon, Adalet Bakanlığı temsilcilerinin yapacağı sunumu dinleyecek.

ELEKTRONİK PARAYA DÜZEN

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 11 Haziran Salı günü Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun Tasarısı ele alınacak. Tasarı, ödeme ve menkul kıymet mutabakat sistemlerine, ödeme hizmetlerine, ödeme kuruluşlarına ve elektronik para kuruluşlarına ilişkin usul ve esasları düzenliyor. Tasarının getirdiği düzenlemeler şöyle:

Sistem, sistem işleticisi tarafından işletilecek. Sistemin işleyişine ve sisteme katılıma ilişkin kural ve sözleşmeler Merkez Bankasınca çıkarılan yönetmeliğe uygun olarak sistem işleticisi tarafından belirlenecek. Sistem işleticisi Merkez Bankası'ndan izin alması kaydıyla bu kanun kapsamında sistem işletebilecek.

Sistem işleticisinin; anonim şirket şeklinde kurulması, nakden ve her türlü muvazaadan ari olarak ödenmiş sermayesinin en az beş milyon Türk Lirası olması, Sistemi işletebilmek için yeterli sayıda nitelikli personel çalıştırması ve gerekli teknik donanım ile yönetime sahip olması gerekecek.

Faaliyet gösteren bankalar ve bu Kanun kapsamında elektronik para çıkarma izni verilen elektronik para kuruluşları dışındaki kişilerin elektronik para ihracı faaliyetinde bulunmaları yasak olacak. Elektronik para ihraç etmek isteyen elektronik para kuruluşu Kuruldan izin alması kaydıyla faaliyette bulunabilecek.

Hükümlere aykırı hareket eden elektronik para kuruluşunun görevlileri ve ilgili kişileri bir yıldan üç yıla kadar hapis ile beş bine kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

BDDK'da başkan yardımcısı sayısı üçten beşe çıkarılıyor. Toplamda yirmiyi geçmemek üzere Kurulca daire başkanlıkları oluşturulabilecek.