Gerekli şartları taşıyan ve yazılı sınavda başarılı olan bin 579 hukukçu arabulucu olmak için Ankara Hakim Evi'nde uygulamalı sınava giriyor.

Sınav kapsamında, adaylar, hukuk uyuşmazlıklarını içeren önceden hazırlanmış onlarca senaryo arasından kurayla birini çekerek, uyuşmazlık üzerine çalışıyor.

Daha sonra sınav komisyonunun karşısına çıkan aday, komisyon üyelerinin sorularını yanıtlayarak uyuşmazlığa ilişkin çözümünü anlatıyor. Sınavda 75 ve üzeri puan alanlar, Arabuluculuk Daire Başkanlığı'nca tutulan arabuluculuk siciline kaydediliyor.

Sınavlara hukuk fakültesi mezunlarından, 48 saatlik arabuluculuk eğitimi alan ve meslekte 5 yıl kıdemi olanlar katılabiliyor. 24 Mart'ta başlayan 2. grup uygulamalı sınavlarının gelecek hafta tamamlanması planlanıyor.

"Arabuluculuk ciddi bir boşluğu dolduracak"

Sınava katılanlardan Muhammet Yalçınkaya, 2012'de yürürlüğe giren 6325 sayılı Arabuluculuk Kanunu kapsamında arabulucu olmak için mülakata girdiklerini söyledi.

Arabuluculuğun taraflar arasındaki hukuki ihtilafların, barışçı yolla çözümünü esas aldığını belirten Yalçınkaya, bu anlamda sistemin yeni ve çok önemli olduğunu, ciddi bir boşluğu dolduracağını düşündüğünü ifade etti.

Malatya Barosuna kayıtlı olarak 14 yıldır avukatlık yaptığını dile getiren Yalçınkaya, "Her şeyden önce yargının uzamasından herkes şikayetçi. Birtakım ihtilafların uzun yargılama gerektirmeden, tarafların birbirini anlayabilecekleri, barışçıl esaslar çerçevesinde çözüm üretilebilecek bir müessese olduğu için arabuluculuğa yöneldim" dedi.

Yalçınkaya, arabuluculuğun, özellikle tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebileceği, yoğun olarak işçi işveren, kiracı kiralayan ilişkileri gibi gündelik hayatta yargıyı meşgul eden ancak hızlı şekilde çözme kavuşturulabilecek alanlarda ciddi bir boşluğu dolduracağını kaydetti.