Lütfi Kaplan/Ankara

2010’da yapılan anayasa değişikliğiyle üye ve daire sayısı artırılan, yeni binasına taşınan Danıştay, başkanlık seçimi nedeniyle geçmişteki gibi bir krize sahne oldu. Başkan Hüseyin Karakullukçu’nun yaş haddinden emekliye ayrılmasının ardından başlayan ve hiçbir adayın çıkmadığı başkanlık seçimlerine, ‘hakim kökenli-idare kökenli’ tartışmasıyla, ‘Danıştay kadın ile temsil edilsin’ tartışmaları damgasını vurdu.

En güçlü aday Özgür ama!

Özelleştirme davalarına bakan Danıştay 13. Daire’nin Başkanı Nevzat Özgür, yeni üyelerin çoğunluğunca destekleniyor. Özgür’e karşı çıkan yeni üyelerin bir kısmı ise buna gerekçe olarak da 13. Daire’nin önemli davalara baktığını, başkanlığının da önemli olduğunu savunuyor. Özgür’ün ise ancak mutabakat sağlanırsa aday olabileceğini yakın çevresine söylediği konuşuluyor.

Hakim kökenli kadın olsun

Nevzat Özgür’ün adaylığına karşı çıkanlar Başkanvekili Zerrin Güngör’ü destekliyor. Bu üyeler Danıştay’ın bir kadın tarafından temsil edilmesi gerektiği ve Güngör’ün hakim kökenli olduğuna vurgu yapıyor.

Ara formül Mevlüt Çetinkaya

Yeni üyeler ortak bir aday üzerinde anlaşamayınca Başsavcı Mevlüt Çetinkaya’nın ismi öne çıktı. Çetinkaya’nın emekliliğine 1.5 yıl kalması ara formül olarak görülüyor. Ancak Çetinkaya ile birlikte 20 üyenin Çin’e gitmesi seçimlerin bu hafta yapılmasını engelledi. Üyeler Pazar günü dönecek. Çetinkaya’nın vali kökenli olması ‘idare kökenli, hakim kökenli’ tartışmalarını yine gündeme getirdi.

Bölünmüşlükten sürpriz çıkabilir

Yeni üyelerin bir aday üzerinde anlaşamamasının sürpriz gelişmelere de sahne olabileceği belirtiliyor. Danıştay’ın yeni seçim kanunu her biri 4 oylamadan oluşan 2 tur öngörüyor. İkinci turun 4. oylamasında en çok oy alan aday seçilmiş sayılıyor. Bir aday belirlenmezse eski üyelerin de desteklediği sürpriz bir ismin seçilebileceği ifade ediliyor. Önümüzdeki hafta resmi bir aday çıkmazsa Genel Kurul’a toplantı çağrısı yapılmayacak.

20 YIL İÇİN KÖŞK’E MAİL YAĞIYOR

Danıştay, TBMM’den geçerek Cumhurbaşkanının onayına sunulan HSYK’nın Danıştay için seçeceği hakim ve savcılarda 20 yıl devlet görevi yapma şartı getiren yasayla ilgili tepkilerle çalkalanıyor. Memurlukta idari görev için bu sürenin 15 yıl olduğu, bu düzenlenemenin anayasanın eşitlik ilkesi ile 154. maddesine aykırı olduğu belirtiliyor. 20 yıl zorunluluğunun yaklaşık binlerce hakimi doğrudan etkilediği ve hakimlerin bu düzenlemeden rahatsız oldukları konuşuluyor. Hakim ve savcıların yasayı veto etmesi için Cumhurbaşkanlığına yoğun mailler attığı belirtiliyor.

‘Garanti’ verilmeyince aday çıkmadı

Hüseyin Karakullukçu’nun yaş haddinden emekli olmasının ardından Danıştay Genel Kurulu 2 kez yeni başkanı seçmek için toplandı. Ancak üyelerden ‘seçilme garantisi’ alamayan ve seçilememe endişesi taşıyan üyelerden başkanlığa aday olan çıkmadı.