Adalet Bakanlığı, yargıda yaşanacak HSYK seçimi öncesi bakanlıkça mahkemelere müfettişler gönderildiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Adalet Bakanlığı tarafından, yargıda yaşanacak HSYK seçimi öncesi, müfettiş görevlendirilmesi suretiyle, hakim ve savcıların baskı altına alınacakları ve kariyer endişesiyle etkilenecekleri iddialarına ilişkin bir açıklama yapıldı.

Bakanlık tarafından mahkemelere müfettişler gönderildiği iddialarının gerçeği yansıtmadığının vurgulandığı açıklamada, "Yıllık denetim programı çerçevesinde önceden başlayan ve devam eden denetim ve soruşturmalar dışında, 12 Eylül 2010 tarihinden sonra yeni müfettiş görevlendirilmesi yapılmamıştır. Aksine halkoylamasında "evet' sonucu çıkması üzerine, bu tarihten önce "onay'ı alınmış ve bayramdan sonra denetime başlanacak 99 yerle ilgili denetim onayları iptal edilmiştir. Halkoylamasında kabul edelin anayasanın geçici 19. maddesi, mevcut Teftiş Kuruluna, denetim ve soruşturma yapma yetkisi verdiği halde, Bakanlığımız, yargı bağımsızlığına duyduğu saygının gereği olarak ve seçimlerle ilgili spekülasyonlara neden olunmaması amacıyla, yeni HSYK oluşuncaya kadar, denetimleri iptal etmiş ve bundan sonra yeni denetim ve soruşturma görevi vermeme kararı almıştır.







(ANKA)
(EÖ/ÖMR)