Fevzi ÇAKIR

HÂKİM ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerinin üçüncü ve en önemli aşaması geride kaldı. Yargıtay (3) ve Danıştay’ın (2) ardından ilk yargı derece mensupları, HSYK’ya göndereceği 10 üyeyi belirledi. Yargıda Birlik Platformu listesinden 8 isim, HSYK üyeliğine seçilirken; 2 de bağımsız aday HSYK üyesi oldu. Sırada 16 Ekim’de Adalet Akademisi’nden gelecek 1 üye var. Akademiden Başkan Yılmaz Akçil’in yeni HSYK üyesi olması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da HSYK’ya atayacağı 4 ismi belirleyecek. Bu atamadan sonra yeni HSYK’nın 22 üyesi, 25 Ekim’de 4 yıl boyunca sürdüreceği göreve başlayacak.

>> İbrahim Okur: HATA ETTİK

Yargı seçimini yaptı

DAİRELER ŞEKİLLENECEK


Seçim ve atama sürecinin sona ermesinin ardından yeni HSYK üyelerinin dairelere dağılımı belirlenecek. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, daire üyesi üyesi olamıyor. Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek daire üyesi olabiliyor. Bu durumda her dairede 7 üye görev yapacak. Dairelerin oluşmasının ardından HSYK resmen göreve başlayacak. Dairelerde, karar yeter sayısı için 4 oy gerekli.

KARARNAME HAZIRLAYACAK

Yeni HSYK ilk iş olarak, 1 Ocak’ta faaliyete geçmesi öngörülen istinaf mahkemelerine hâkim ve savcı atayacak. İlk derece mahkemeleri ile Yargıtay arasında konumlanacak bu mahkemelere, 1500 dolayında hâkim ve savcı atanacak.

DOSYALAR SİL BAŞTAN

Yargı kaynakları, mevcut HSYK’nın “engelleme ve öteleme taktiği” uyguladığı iddia edilen soruşturma dosyalarının da yeniden ele alınacağını belirtiyor. Kaynaklar, bu çerçevede 17 ve 25 Aralık ve TIR operasyonları ile İzmir’deki liman soruşturmasına imza atan hâkim ve savcılarla ilgili şikâyetlerin yeniden değerlendirileceğini öne sürüyor.

>> Ergenekon şüphelisi savcı 5836 oy, Ergenekon davası hâkimi 35 oy aldı


ÖZLÜK HAKLARI MECLİS’TE

Adli ve idari yargıdaki seçimlerin tamamlanmasının ardından hâkim ve savcıların özlük haklarıyla ilgili yasal düzenleme de Meclis gündemine gelecek. Bu hafta görüşülmesi beklenen düzenlemede, maaş zammı ve sicil affı bulunuyor. Düzenleme ile sicilleri bozulan 1500 dolayında hâkim ve savcının affedilmesi öngörülüyor. Düzenlemeye, 17 Aralık sürecinin ardından haklarında inceleme ve soruşturma başlatılan hâkim ve savcıların yararlanmaması için tarih sınırı da konuldu. Buna göre, sicil affından ancak 1 Eylül 2013 tarihinden önce soruşturma geçirmiş hâkim ve savcılar yararlanacak.

En yüksek oyu o aldı

HSYK seçimlerini Yargıda Birlik Platformu kazandı. Seçimde en yüksek oyu ise (5 bin 836 oy) Balıkesir Başsavcısı Metin Yandırmaz aldı. Ergenekon davası kapsamında 21 yargı mensubunun telefonlarının dinlendiği ve teknik takibe alındıkları ortaya çıkmıştı. Bu isimlerden biri de Metin Yandırmaz’dı. 3 Kasım 2008’de İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hakkında takip kararı aldığı Yandırmaz, o dönem Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcısı’ydı. Yandırmaz hakkındaki takip dosyası davaya dönüşmemişti. Seçimde en düşük oyu (35) ise Ergenekon davası hâkimlerinden Hüsnü Çalmuk aldı.


>> HSYK'nın yeni yapısı nasıl olacak?