Mart ayında Hindistan'a bin deniz mili kala Somalili korsanlar tarafından kaçırılan İzmir merkezli Kaya Denizcilik'in işletmecisi olduğu Frigia isimli gemi bu sabah 07.25 itibariyle serbest bırakıldı. Şubat ayında İstanbul Boğazı'ndan geçen ve İsrail'den aldığı gübreyi Tayland'a götüren gemi 19'u Türk 2'si Ukraynalı 21 mürettebatıyla Somalili korsanlar tarafından 4 aydan beri rehin tutuluyordu.Frigia, bu sabah saatlerinde serbest bırakıldıktan sonra Gelibolu Fırkateyniyle buluştu; ardından da uydu telefonu aracılığıyla mürettebat aileleriyle iletişim kurdu.

07.25'TE SERBEST BIRAKILDI

Geminin işletmecisi Karya Denizcilik'ten gelen talep üzerine devreye giren avukat Nilgün Yamaner ise, "Korsanlar gemiden çıktı haberiyle birlikte ailelerin mutluluğu, bizim 128 gündür çektiğimiz sıkıntıyı, onların da bizimle paylaştığı sıkıntıyı hepsini birden unutturmuş oluyor. 07.25'te korsanların gemiden çıkmasından sonra gemi tamamen kontrolümüze geçti. Kaptanımız Ümit Savaş ile ilk görüşmeleri yaptık. Şirket görüşmeleri yaptı. Kaptanımızın sesi son derece mutluydu. Bütün mürettabatın sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Ukraynalı mürettebatın ailesine de Büyükelçilik tarafından haber verildi. Korsanların çıkmasından sonra buluşma noktasına varıldı. Şu anda ilk sağlık kontrolleri yapılıyor personelin. " dedi.

KORSANLAR GEMİNİN DEMİRİNİ BİLE ALMIŞ

Avukat Yamaner, " Bildiğimiz kadarıyla yaralanan yok. Şu ana kadar da böyle birşey teyit edilmedi. " dedi. Gemideki personelin şahsi eşyalarının korsanlar tarafından alındığını da söyleyen Yamaner, " Cep telefonu, para, kamera her ne varsa ve de geminin elektronik bir kısım ekipmanı. Para edebilecek herşeyi almışlar geminin demiri dahil. Kaptanımız gemi demirine (çapasına) kadar herşeyi çalıp gittiler dedi." diye konuştu. Geminin personelle birlikte Umman Sultanlığındaki Salalah limanına geideceğini söyleyen Yamaner, " Gemiyle mürettabat oraya gidecek. Salalah'ta mürettebat değişikliği yapacağız. Yeni mürettebat gelecek, geminin Tayland ve Filipinler'e taşınacak yükü var.Yükünü alıp oraya doğru yeni mürettebatla gidecek. Hatta yeni mürettebatta üç tane de hanımımız var. Çok cesur üç hanımımız var. Mürettebatımızın eşleri de katılmak istemiş" dedi.

HORİZON - 1 GEMİSİ İÇİN DE ÇALIŞTI

Horizon - 1 gemisinin kurtarılması için de çalışan avukat Yamaner, "Kötü bir deneyim ama deneyim oldu. Hala oradan kurtulan arkadaşlarımızla çok güzel dostluklarım ve arkadaşlıklarım var" diye konuştu.

Horizon - 1'in ardından benzer bir olayla karşılaşacağının aklına gelmediğini söyleyen Yamaner, Frigia'nın tehlikeli olarak bilinen sularda değil de Hindistan'a bin deniz mili kala kaçırıldığını kaydetti. Yamaner, " Bizim gemimiz çıktı. 27 tane gemi var orada. Tek Türk gemisi bizdik orada" diye konuştu.

Herhangi bir gemi kaçırma olayında daha devreye girip girmeyeceği sorusuna ise Yamaner, " Umarım olmaz ama olduğu zaman da, bu herkes için yeni birşey Somalili korsanlar. Bizler de bir deneyim oluşturuyoruz" diye konuştu.

KORSANLAR PERSONELİ OTURMA MAHALLİNDE TOPLAMIŞ

Avukat Yamaner, geminin korsanlar tarafından ele geçirilmesinin ardından yaşananları da paylaştı. Yamaner, korsanlar tarafından mürettebatın oturma mahallinde kontrol altına alındığını kaydederek, " Hepsini oraya topluyorlar. Serbest hareket etmeleri yasak. Gemiyi kendi tuttukları tutsaklık limanına getirene kadar geminin personelinden seyir için destek alıyorlar. Ondan sonra esir tuttukları limana gelince, gemiyi kaçıran silahlı grup gemiden ayrılıyor; onların yerine gemiyi muhafaza edecek başka bir silahlı grup geliyor" dedi.

Korsanların personelin hareketini bile kısıtladığını aktaran Yamaner gün geçtikçe korsanlar ile personel arasında daha insani ilişkilerin kurulduğunu da belirtti.Yamaner, " Bugün ailelere müjdeyi verirken hep beraber ağlaşıyorduk. Kötü bir süreç." dedi.

FİDYE ÖDENDİ Mİ ?

Avukat Yamaner, mürettebatın gelecek hafta yurda döneceğini Dışişleri Bakanlığından destek istediklerini de dile getirerek, " Şu anki düşüncemiz mümkün olan en kısa süre. En kısa süre de gelecek hafta görünüyor " dedi. Bir fidye ödenip ödenmediği sorusuna ise Yamaner, " Biz şirket olarak mürettebatımız için gereken her türlü fedakarlığı yaptık ama bu nedir ne değildir derseniz hala orada kalan denizciler nedeniyle açıklamak istemeyiz. Elimizden gelen her türlü destek ve fedakarlığı yaptık. Mürettabatımızın ailesi de bizlere destek oldular" diye konuştu.



Milliyet