Cumhuriyet'in haberine göre;
Anayasa Mahkemesi Yasası’nda yapılan değişikliğin ardından Başkan Haşim Kılıç’ın oluruyla “ilk aşamada” 8 müdür taşraya sürgüne gönderildi. Aralarında bilgi işlem, yazı işleri, personel ve kararlar müdürünün de bulunduğu kıdemli yöneticiler, taşra teşkilatı bulunmayan Anayasa Mahkemesi’nden Adalet Bakanlığı emrine, oradan da da bakanlığın taşradaki yerlerinde istekleri dışında görevlendirildiler.

Anayasa Mahkemesi’nin personeli mahkemenin başkanı tarafından atanıyor. Yüksek Mahkeme’nin taşra teşkilatı da bulunmuyor.

2 Nisan 2011 tarihinde yürürlüğe giren Anayasa Mahkemesi Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun’un “İdari Personelin Adalet Bakanlığı Kadrolarına Atanması” başlıklı 34. maddesi ile memur güvencesi kaldırıldı. Düzenleme, “... Mahkemenin hizmet birimlerinde çalışan 657 sayılı Kanuna tabi personel, Genel Sekreterin teklifi ve başkanın uygun görmesi üzerine, mükteseplerine uygun olarak Adalet Bakanlığı’nca bakanlık merkez ve taşra teşkilatı kadrolarına atanabilirler” hükmünü içeriyordu.

Yeni düzenlemeden hareketle Anayasa Mahkemesi’nde uzun yıllardır görev yapan yönetici konumundaki isimler istekleri dışında önce Adalet bakanlığı emrine, ardından da Bakanlığın taşradaki birimlerine “sürgün” edildiler. Yasal değişikliği gerekçe yapılarak yerleri değiştirilen kişiler ve yeni görev yerleri şöyle:

Bilgi İşlem Müdürü Ergin Atila Kırıkkale Bölge İdare Mahkemesi’ne İdari İşler Müdürü olarak, Kararlar Müdürü Hülüsdem Sarıoğlu Elmadağ Adliyesi’ne, Yazı İşleri Müdürü Mahmut Akçin Gölbaşı Adliyesi’ne, Yazı İşleri Müdürü Avni Kıran Çubuk Adliyesi’ne, Personel Müdürü Gülay Ateşlioğlu Polatlı Adliyesi’ne, Yayın İşleri Müdürü Nuray Özcan Ankara Adliyesi’ne, Ayniyat Saymanı Fahri Uzun Çankırı Adliyesi’ne, Strateji Müdürü Nermin Karacan ise Mersin’e atandı. Yer değişikliğine ilişkin kararlar ilgili personele 5 Ekim tarihinde tebliğ edildi. Bu uygulamanın bir benzeri 1980 sonrası yeni Danıştay Kanunu’nda yapılmış ancak gönüllüler dışında uygulanmamıştı.

Anayasa Mahkemesi’nde görev yapan idari personel arasında, yeni yer değişiklikleri olacağı kaygısı yaşanıyor. Edinilen bilgiye göre, Anayasa Mahkemesi’nin bazı görevlilere uzman kadrosu verilirken kimi personel ise asli görevlerini vekâleten yürütüyor.



Cumhuriyet