Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türk yargısının yıllar itibari ile birikmiş sorunları olduğunu ifade ederek, “Bu sorunlar son dönemde yapılan çalışmalarla minimize edilmeye çalışılmış ve neticeler alınmış durumda. Elbette devam eden problemler var. Çözülmesi gereken sorunlar var. Bunları çözmek için yüksek yargımızın paydaşları ile birlikte büyük bir gayet gösteriyoruz” dedi.

Yargıtay ve Danıştay’ın boş olan üyeliklerine seçilen hakim ve savcılar, mazbatalarını alarak cübbelerini giydi. Adalet Bakanlığı ek binasında gerçekleştirilen mazbata ve cübbe giyme törenine Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın ile Danıştay ve Yargıtay Daire Başkanları ile üyeleri ile hakim ve savcılar katıldı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, törende yaptığı konuşmada, yargıdaki sorunların çözümü noktasında son dönemde yapılanlara ilişkin bilgi verdi. 2002 yılında 3 bin 800 civarında olan ilk derece mahkeme sayısının bugün itibari ile 5 bin 400’e ulaşmış bulunduğunu kaydeden Ergin, “Yine 9 bin 200 olan hakim ve savcı sayımız bugün 11 bini aşmış bulunmakta. Ayrıca personel sayımızda yüzde 50’lilik bir artış var. Onun ötesinde yargımızın yılardır fiziki mekan olarak yaşadığı sorunlar var. Yaklaşık 600 bin metrekare kapalı alanımız var. Yargılama yapılan mekanlar itibari ile. Elimizdeki inşaatların bitmiş olduğunu baza alırsak, 2 buçuk milyon metrekareye ulaşıyor bu alan. Son 7 yılda 4 kat gelişme sağlandı bu yönden. Sadece İstanbul’daki adliye sarayının alanı 700 bin metrekare civarında. Bunlar önemlidir” dedi.

Ergin, UYAP’ın geliştirilmesi ile birlikte, 40 binin üzerinde masa üstü bilgisayar ve 16 bin civarında da dizüstü bilgisayarla yargının teknolojik olarak da önemli imkanlara kovuştuğunu söyledi. Yüksek yargının içinde bulunduğu ağır iş yükü düşünüldüğünde Yargıtay’ın iş yükünün azaltılmasının hedeflendiğini ifade eden Bakan Ergin, “2010 yılı sonlarına doğru istinat mahkemelerine hayata geçirmeyi başaracağız. Danıştayımızın da önemli bir iş yükü var. Bunu azaltabilmek için de Danıştay Başkanlığımızla bir çalışma yaptık. İnşallah en kısa sürede Danıştayımızın da iş yükünü azaltacağız” dedi.

Ergin, alternatif uyuşmazlık yollarından arabuluculuk kanun tasarısının da TBMM’ye sevk edilmek suretiyle mahkemelere gelen uyumazlıkları mahkemeye ulaşmadan çözebilecek yöntemler geliştirilmeye çalışıldığını da ifade etti.

Anayasa Mahkemesi’nin binasının da tamamlandığını hatırlatan Ergin, mahkemenin kendisine yakışan bir binaya kavuştuğunu dile getirdi. Ergin sözlerine şöyle devam etti:

“Yargımızın önemli ölçüde fiziki mekan, altyapı gibi sorunları ortadan kaldırılacak. Son bir yıl içinde yüksek yargımızın problemlerini çözme noktasında önemli katkılar sağlayacak 40 arkadaşımıza da hayırlı olsun diyorum. 34 arkadaşımız Yargıtay’da, 6 arkadaşımız da Danıştay’da görev yapacaklar. Bu seçimler yapılırken kendi katıldığım bölüm için ifade ediyorum, gerçekten kurulumuz oldukça zorlandı. Seçilme yeterliliğine sahip 4 bin 500 civarında arkadaşımız vardı. Kurulumuz bin 500 aday belirledi. Bu bin 500 aday arasından 34 arkadaşımızı seçmek kolay olmadı. Hepsi birbirinden kıymetli ve değerli arkadaşımızdır. Türk yargımıza çok önemli katkılar sunacaklarına inanıyorum.”

Bakan Ergin’in konuşmasının ardından 40 üyenin özgeçmişleri sırayla okundu ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, Yargıtay Başkanı Gerçeker, Danıştay Başkanı Birden ile Adalet Bakanı Ergin sırayla üyelere mazbatalarını verdiler.

Öte yandan, 2010 yılı hakim ve savcıların güz kararnamelerinin bakanlıkta tamamlandığı ve HSYK’ya sunulduğu, kurulun da önümüzdeki günlerde kararnameyi gündemine alarak, görüşmesinin beklendiği öğrenildi. (ANKA)