Oya ARMUTÇU / Hürriyet

İŞ yükü gerekçesiyle Yargıtay’a yeni daire kurmaya hazırlanan hükümet, Ceza Muhakemesi Kanunu’nda (CMK) temyiz sınırını yeniden düzenlemeyi unuttu. Artık, on liralık adli para cezası bile Yargıtay’da temyiz edilebilir hale geldi. Anayasa Mahkemesi, Seferihisar Sulh Ceza Mahkemesi’nin başvurusu üzerine, CMK’nın 305/2 fıkrasındaki miktarı 2 bin lirayı geçmeyen hapisten çevrili adli para cezalarının temyiz edilemeyeceğine ilişkin düzenlemesini “hak kaybına yolaçtığı” gerekçesiyle 23 Temmuz 2009’da iptal etti. Mahkeme, yeni düzenleme yapılması için iptal kararının bir yıl sonra yürürlüğe girmesine karar verdi. Bir yıllık süre 7 Ekim 2010’da doldu. İptal kararı yürürlüğe girdi. Ancak hükümet bu süreçte CMK’da, iptal kararı ışığında düzenleme yapmadı. Artık, on liralık adli para cezası bile Yargıtay’da temyiz edilebilir hale geldi.

Mahkemeler, hırsızlık, güveni kötüye kullanma gibi yüz kızartıcı suçlarda hapis cezalarını para cezasına çeviriyor. Bu kişiler sicillerine işlenen bu ceza ve hak yoksunluğu yüzünden devlet memuru olamadıkları gibi milletvekili seçilme veya bir siyasi partiye üye olma haklarını da kaybediyorlar. Bu nedenle sanıklar, hak kaybı yaşamamak için artık her türlü adli para cezasını Yargıtay’da temyiz ediyorlar. Bir miktar sınırı olmaksızın bu tip tüm adli para cezalarının Yargıtay’a temyize gelmeye başlamasıyla da son aylarda Yargıtay’ın ilgili dairelerinin iş yükünün daha da arttığı belirlendi.

Düzenleme gerekli

Yargıtay üyesi Ramazan Özkepir, şunları söyledi: “Temyiz sınırı kalktığı için Yargıtay’ın iş yükü daha da artacak. Bunu önlemek için miktarı 10 bin liraya kadar olan adli para cezalarına karşı sadece bir üst mahkemeye itiraz edilebileceğine, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı gerekçesinde belirtilen hak kayıplarının önlenmesi için de on bin liraya kadar hükmedilen adli para cezalarının adli sicile işlenmeyeceğine ve hak yoksunluğunda dikkate alınamayacağına dair kanuni düzenleme yapılması gerekir.”

Hükümet’in, yargı hızlandırma paketi içinde bu konuda da düzenleme yapabileceği belirtiliyor.

100 bin fazla dosya

Bu tür temyiz dosyaları, Yargıtay’ın farklı dairelerine geliyor. Yasal düzenlemenin yapılmaması durumunda Yargıtay’a her yıl fazladan yaklaşık 100 bin dosya geleceği bildirildi.