Özel ekip, işgal edilen arazilere ilişkin bedel takdirine başladı. Hak sahiplerinden ilk başvuru bedeli olarak 10 bin lira alınması gündemde. Zaman'ın haberine göre, yeni kaynak bulmak için çalışmalarını hızlandıran ekonomi yönetimi rotayı 2B arazilerine çevirdi. Kamuoyunda 2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş Hazine arazilerinin satışı için seferberlik ilan edildi. Maliye Bakanlığı çalışmasını tamamlarken, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü hak sahiplerini belirlemek için sahaya indi. Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan özel ekip, işgal edilen arazilere ilişkin bedel takdirine başladı. Defterdarlıkların ilk gündem maddesi 2B olurken, İstanbul'dan ilgili bürokratlar bu kapsamda Ankara'ya çağrıldı. Düzenleme ile hak sahiplerinden ilk başvuru bedeli olarak satış tutarından mahsup edilmek üzere 10 bin lira alınması planlanıyor. Edinilen bilgilere göre bedel, arazinin büyüklüğü ve yerine göre tespit edilecek. Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından Maliye tarafından başvuru bedellerine ilişkin tebliğ yayımlanacak.

Maliye çalışmasını Meclis'e göndermek için gün sayarken, düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'ne de takılmaması isteniyor. Bu kapsamda kanun çıkana kadar tüm altyapı çalışmaları tamamlanacak. Satışların yasama sürecinin ardından bir aylık gibi kısa bir sürede tamamlanması hedefleniyor. Düzenleme kapsamında yaklaşık 500 bin hektarlık arazinin satışı hedefleniyor. Bakanlık tasarı sonrasında herhangi bir gelir hedefi ise koymadı. Geçmişte 2B kapsamında 25 milyar dolarlık gelir hedefi telaffuz edildiği için yeni bir beklenti oluşturulması istenmiyor. Başvurular, illerde defterdarlıklara, ilçelerde ise mal müdürlüklerine yapılacak.

Üç yılda 6,5 milyar lira

Milli Emlak Genel Müdürlüğü orman vasfını kaybetmiş arazilerin yanı sıra kamu arazilerinin satışına da hız vermiş durumda. Bu çerçevede üç yıllık projeksiyon hazırlandı. Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün performans kriterleri her yıl yüzde 20 oranında artırılacak. 2010, 2011 ve 2012 yılı hedeflerine göre önümüzdeki üç yılda arazi satışı ve taşınmaz kira gelirinden yaklaşık 6,5 milyar lira hasılat elde edilecek. Satışların artırılması amacıyla her ilde en değerli ilk 10 ve ilk 100 taşınmaz tespit edilecek.

Kamunun taşınmaz sayısı 3 milyonun üzerinde
Türkiye'de kamuya ait taşınmaz sayısı 3 milyonu aşıyor. Hazine'nin 3 milyon 214 bin 531 adet gayrimenkulü bulunuyor. Maliye Bakanlığı verilerine göre 181 milyar 176 milyon 943 bin 189 metrekarelik bir alan Hazine mülkiyetinde kalıyor. Hazine'ye ait alanlar, Türkiye'nin yüzde 23'lük bölümünü oluşturuyor. Bu alanlar üzerinde 3 milyon 214 bin 531 taşınmaz yer alıyor. Bunların 1 milyon 202 bin 176'sını tarlalar, 115 bin 19'unu binalar, 388 bin 769'unu arsalar, 721 bin 148'ini de araziler meydana getiriyor. Hazine'ye ait taşınmazlar üzerinde 166 bin 207 bağ ve bahçe, 335 bin 813 orman, 78 bin 453 mera, otlak gibi orta malı bulunuyor.