Haczedilen şey, borçlunun elinde olmayıp da üzerinde mülkiyet veya diğer bir ayni hak iddia eden üçüncü kişi nezdinde bulunursa, bu kişi yedieminliği kabul ettiği takdirde bu mal muhafaza altına alınmayacak.

-Meclis Genel Kurulu'nda, 3. Yargı Paketi'nin birinci bölümü üzerindeki ilk 28 madde yaklaşık 8 saatte kabul edildi. 

3. Yargı Paketi'nin birinci bölümü üzerindeki ilk 28 maddenin getirdiği düzenlemeler şöyle: 

-İCRA DAİRELERİ-

Her asliye mahkemesinin yargı çevresinde yeteri kadar icra dairesi bulunacak.
Her icra dairesinde Adalet Bakanlığı tarafından atanacak bir icra müdürü yeteri kadar icra müdür yardımcısı, icra katibi ile adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonları tarafından görevlendirilecek mübaşir ve hizmetli bulunacak.

-ELEKTRONİK İŞLEMLER-

İcra ve iflas dairelerince yapılacak her türlü icra ve iflas iş ve işlemlerinde Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi kullanılacak, her türlü veri, bilgi, belge ve karar, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi vasıtasıyla işlenecek, kaydedilecek ve saklanacak.
Usulüne göre güvenli elektronik imza ile oluşturulan elektronik veriler senet hükmünde olacak. Güvenli elektronik imza, elle atılan imza ile aynı ispat gücünü haiz olacak. Elektronik ortamda yapılan işlemlerde süre gün sonunda bitecek.

-PARANIN ÖDENMESİ VE DEĞERLİ EŞYANIN MUHAFAZASI-

İcra ve iflas dairelerine yapılacak her turlu nakdi ödeme, Adalet Bakanlığı tarafından
uygun görülecek bankalarda icra ve iflas dairesi adına açılan hesaba yapılacak. Haciz sırasında, borçlu veya üçüncü kişiler tarafından yapılan ödeme nedeniyle tahsil edilen paralar, en geç tahsilatın yapıldığı günü takip eden ilk iş günü çalışma saati sonuna kadar banka hesabına yatırılmak üzere icra veya mahkeme kasalarında muhafaza edilecek.
İcra ve iflas daireleri aldıkları kıymetli evrak ve değerli şeyleri kasalarında, zorunlu hallerde ise kiralanacak banka kasalarında muhafaza edecek. 

-YABANCI DEVLET ALEYHİNE İLAMSIZ TAKİP YOLUNA BAŞVURULAMAYACAK-

Yabancı devlet aleyhine başlatılan ilamlı icra takiplerine ilişkin icra emrinde uluslararası
andlaşmalar saklı kalmak kaydıyla, borçlu devlete ait olan mallar hakkında cebri icra yapılabileceği hususu ayrıca ihtar edilecek.
Yabancı devlet aleyhine ilamsız takip yoluna başvurulamayacak.

-HACZOLUNAN PARALAR, POLİCELER-

Haczolunan paraları, banknotları, hamiline ait senetleri, poliçeler ve sair cirosu kabil senetler ile altın, gümüş ve diğer kıymetli şeyleri icra dairesi muhafaza edecek.
Diğer taşınır mallar, masrafı peşinen alacaklıdan alınarak muhafaza altına alınacak. Alacaklı muvafakat ederse, istenildiği zaman verilmek şartıyla, muvakkaten borçlu yedinde veya üçüncü şahıs nezdinde bırakılabilecek. 

-YABANCI DEVLET BAŞKANI, HÜKÜMET ÜYELERİNİ TAŞIYAN ULAŞIM ARAÇLARI YEDİEMİNE BIRAKILAMAYACAK-

Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası andlaşma hükümleri saklı kalmak kaydıyla, yabancı devlet başkanı, parlamento başkanı, hükümet başkanı veya hükümet üyelerini taşıyan ulaşım araçları, bu kişiler Türkiye'de bulundukları sürece, muhafaza altına alınamayacak ve yediemine bırakılamayacak.

-HACZOLUNAMAYACAK ŞEYLER-

Ekonomik faaliyeti, sermayesinden ziyade bedeni çalışmasına dayanan borçlunun mesleğini sürdürebilmesi için gerekli olan her türlü eşya haczolunmayacak. Ayrıca, para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya sus eşyası gibi kıymetli şeyler hariç olmak üzere, borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya; aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri, borçlunun haline münasip evi, öğrenci bursları haczolunmayacak. Ancak "borçlunun haline münasip evi"nde sayılan malların kıymetinin fazla olması durumunda, bedelinden haline münasip bir kısmı, ihtiyacını karşılayabilmesi amacıyla borçluya bırakılmak üzere haczedilerek satılacak.

-HACZEDİLEN ŞEY, BORÇLUNUN ELİNDE OLMAYIP DA ÜZERİNDE MÜLKİYET VEYA DİĞER BİR AYNİ HAK İDDİA EDEN ÜÇÜNCÜ KİŞİ NEZDİNDE BULUNURSA-

Haczedilen şey, borçlunun elinde olmayıp da üzerinde mülkiyet veya diğer bir ayni hak iddia eden üçüncü kişi nezdinde bulunursa, bu kişi yedieminliği kabul ettiği takdirde bu mal muhafaza altına alınmayacak. İcra müdürü, üçüncü kişi aleyhine icra mahkemesinde istihkak davası açması icin alacaklıya yedi gün sure verecek. Bu süre içinde icra mahkemesine istihkak davası açılmaz ise üçüncü kişinin iddiası kabul edilmiş sayılacak. Alacaklı tarafından suresinde açılan dava sonuçlanıncaya kadar, haczedilen malın satışı yapılamayacak.

-ALACAKLI, HACZOLUNAN MAL TAŞINIR İSE HACİZDEN İTİBAREN BİR YIL İÇİNDE SATILMASINI İSTEYEBİLECEK-

Alacaklı, haczolunan mal taşınır ise hacizden itibaren altı ay, taşınmaz ise hacizden itibaren bir yıl içinde satılmasını isteyebilecek.
Bir malın satılması kanuni müddet içinde istenmez veya icra müdürü tarafından
verilecek karar gereği gerekli gider onbeş gün içinde depo edilmezse veya talep geri alınıp da kanuni müddet içinde yenilenmezse o mal üzerindeki haciz kalkacak. Hacizli malın satılması yönündeki talep bir defa geri alınabilecek. Haczin kalkmasına sebebiyet veren alacaklı o mala yönelik olarak, haczin konulması ve muhafazası gibi tüm giderlerden sorumlu olacak.
Haczedilen resmi sicile kayıtlı malların, icra dairesiyle yapılacak yazışmalar sonucunda haczinin kalktığının tespit edilmesi halinde, sicili tutan idare tarafından haciz şerhi terkin edilecek ve işlem ilgili icra dairesine bildirilecek.

-SATIŞ İLANI ELEKTRONİK ORTAMDA DA YAPILACAK-

Açık artırmaya elektronik ortamda teklif verme yoluyla başlanacak.Elektronik
ortamda teklif verme, birinci ihale tarihinden on gün önce başlayacak, ihalenin tamamlanacağı günden önceki gün sonunda sona erecek.

-ARTIRMA İLANI, ARTIRMA HAZIRLIKLARI VE İLGİLİLERE İHTAR-

Satış, acık artırma ile yapılacak. Birinci ve ikinci ihalenin yapılacağı yer, gün ve saat önceden ilan edilecek. 

-28 MADDE 8 SAATTE GEÇTİ-

Meclis Genel Kurulu'nda, 3. Yargı Paketi'nin birinci bölümü üzerindeki ilk 28 madde yaklaşık 8 saatte kabul edildi.



Anka