Nevin Bilgin

Hükümet, yargı alanında yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Hükümet, yargıdaki keyfilikleri azaltmak amacıyla hazırlanan kesinleşen davalara ilişkin yeniden yargılama yolunun açılmasına ilişkin düzenleme üzerinde çalışmasını sürdürürken, Meclis’e YSK, Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluş Kanunu ve Yargıtay’a ilişkin yeni düzenlemeler gelmesi bekleniyor. Yine Meclis’te Adalet Komisyonu’nda kabul edilen Danıştay Tasarısı, Genel Kurul gündemine alınacak. Adalet Komisyonu ise, ceza ve infaz kurumlarının güvenliğinin jandarmadan alınmasına ilişkin düzenlemeyi gündeme alacak.

Danıştay’a bir daire daha

Meclis’te Adalet Komisyonu’nda kabul edilen ve Genel Kurul gündemine hazır bekleyen Danıştay Tasarısıyla, Danıştay’da bir daire daha kurulacak ve 31 üye seçilecek, 150 tetkik hakimi atanacak. Grup dava sistemi ve ivedi yargılama usülü getirilecek. Danıştay bünyesindeki İdari Dava Daireleri Kurulu, sürekli hale getirilecek. Dava açma süresini Danıştay, idare ve vergi mahkemelerinde 30, ivedi yargılama usulünün uygulanacağı davalarda 15 güne indiren düzenleme, metinden çıkarıldı. Böylece, dava açma süresi, özel kanunlarda ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştay’da ve idare mahkemelerinde 60, vergi mahkemelerinde 30 gün olarak uygulanmaya devam edecek.

Öte yandan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, gündemlerinde AYM değişikliğinin olmadığını söyledi.

YSK ÜYELERİNİ MECLİS SEÇECEK

Hükümet, YSK kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin bir çalışma da yürütüyor. Yürütülen çalışmaya göre YSK üyelerinden bir kısmının Meclis tarafından Sayıştay’da olduğu gibi seçilmesi gündeme gelecek. Twitter kararı ve seçimlerin iptaline ilişkin başvurularla yeniden eleştirileri üzerine çeken Anayasa Mahkemesi’yle ilgili değişiklik de gündemde. Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkındaki Kanun’da değişikliğin de Meclis’e gelebileceği belirtiliyor.

Yargıtay üyelerine formül aranıyor

Meclis’e önümüzdeki dönemde Yargıtay düzenlemesi de gelmesi bekleniyor. 2010 referandumuyla benimsenen Anayasa değişikliği sonrası Yargıtay’a seçilen 160 üyenin büyük bölümünün “cemaate yakın” isimler olduğu, bu üyelerin yine büyük çoğunluğunun yaşları nedeniyle 15-20 yıl Yargıtay’da görev yapabilecek durumda oldukları ifade edildi. Yeni üyelerin blok oy kullanarak Yargıtay başkanlık ve başsavcı seçiminin yanı sıra Yargıtay ve Ceza Genel Kurulları’ndan çıkan kararlarda da etkili olmaya başladıkları belirtilen toplantılarda, bunun önüne geçilmesi için Genel Kurul’ların yapılarının yeniden şekillendirilmesi gerektiği vurgulandı. Bu çerçevede şu anda her daire başkan ve üyelerinin katılabildiği Genel Kurul’larda üyeliklerin sabitlenmesi, katılım için “kıdem süresi şartı” getirilmesi gibi formüllerin yanı sıra, yeni üyelerin tamamının sadece hukuk dairelerinde görevlendirilmesi alternatifi üzerinde de duruluyor.

Davalar ikiye ayrılacak

Tasarıyla, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun sürekli hale getirilmesi, ülke çapında uygulanacak düzenleyici işlemler ile uygulama işlemlerine karşı aynı dilekçeyle dava açılamaması öngörülüyor. Yine idari yargılama usulündeki dava sürelerinin kısaltılması, idari yargılama usulüne “grup dava” ve “ivedi yargılama usulü” adıyla yeni kurumların ilave edilmesi, temyiz incelemesinde sadece maddi hatalarda değil aynı zamanda yeniden yargılama yapılmasını gerektirmeyen eksiklik ya da yanlışlıklarda da düzelterek onama kararı verilmesini içeriyor.