Adalet Alt Komisyonu, AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü başkanlığında toplandı. Komisyon, cezai konularda uluslararası adli işbirliğinin usul ve esasları ile yabancı devletlerle cezai konularda yapılacak adli işbirliğini kapsayan tasarıyı görüşerek benimsedi.

Tasarıya göre Adalet Bakanlığı, taraf olunan milletlerarası andlaşmalar veya mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde, yabancı devletlerin adli işbirliği taleplerinin kabulü ile Türk adli mercilerinin yapacağı işbirliği taleplerinin uygunluğu konusunda karar verecek.

Adli işbirliği kapsamında gelen bilgi ve belgeler, gönderen devlet izin vermedikçe, talebe konu olan soruşturma veya kovuşturma ya da infaz işlemleri dışında kullanılamayacak.

Yabancı ülkede işlenen bir suç nedeniyle hakkında adli merciler tarafından ceza soruşturması veya kovuşturması başlatılan ya da mahkumiyet kararı verilen bir yabancı, talep üzerine, soruşturma veya kovuşturmanın sonuçlandırılabilmesi ya da hükmedilen cezanın infazı amacıyla talep eden devlete iade edilebilecek.

Kişi iadeye rıza göstermesi halinde, normal iade usulü uygulanmadan talep eden devlete iade edilebilecek. Kişinin rızaya dayalı iade usulünü kabul etmemesi halinde mahkeme, iade şartlarını inceleyerek, iade talebinin kabul edilebilir olup olmadığına karar verecek.

Mahkemenin iade talebinin kabul edilebilir olduğuna karar verilmesi halinde, bu kararın yerine getirilmesi Adalet Bakanının teklifi ve Başbakanın onayına bağlı olacak. Yabancı devlet mahkemelerince mahkumiyet kararı verilen, ceza infaz kurumlarında bulunan Türk vatandaşı veya Türkiye ile güçlü sosyal bağları bulunan kişiler, cezanın infazı amacıyla Türkiye'ye nakledilebilecek.

Türk mahkemeleri tarafından hakkında mahkumiyet kararı verilen ve ceza infaz kurumunda bulunan hükümlünün, cezanın infazı amacıyla yabancı devlete nakli gerçekleştirilecek.