‘17 Aralık tedbiri’ yorumu
Buna göre, artık savcılarınca, adli görevler ile ilgili emir ve talimatlar, kolluk birimlerinin aralarındaki işbölümü ile kolluk teşkilatlarının görev ve yetki alanlarına göre verilecek. İstanbul ’daki bir savcı artık Ankara ’da, İstanbul polisine arama, yakalama, gözaltı yaptırma talimatı veremeyecek. Yargı çevrelerinde yönetmelik değişikliği ‘17 Aralık tedbiri olarak’ değerlendirildi. İstanbul’daki savcıların 17 Aralık operasyon talimatı üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube ekipleri İstanbul ve Ankara’da 28 ayrı adrese sabah 05.00’te baskın düzenlemişti.

Danıtaştay’dan dönmüştü
Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu yönetmelik değişikliği terör ya da çıkar amaçlı suç örgütü soruşturmalarını komplike yapılamayacağını belirtti. Hükümet yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası Adli Kolluk Yönetmeliği’nde değişikliğe gitti ve polis memurlarının amirine, savcının başsavcıya operasyonları bildirme zorunluğu getirmişti. Bu değişiklik Türkiye Barolar Birliği’nin başvurusu ile Danıştay’dan dönmüştü.

1 Mart 2014  CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 28928

YÖNETMELİK

Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığından:

ADLİ KOLLUK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1  1/6/2005 tarihli ve 25832 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Adli Kolluk Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin üçüncü paragrafıaşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Cumhuriyet savcılarınca, adlî görevler ile ilgili emir ve talimatlar, kolluk birimlerinin aralarındaki işbölümü ile kolluk teşkilâtlarının görev ve yetki alanlarına göre verilir.

MADDE 2  Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3  Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet ve İçişleri Bakanları birlikte yürütür.