Ergenekon ve Balyoz sanıklarının 5 Mayıs’a kadar AİHM’e yaptıkları “makul yargılama süresinin aşıldığı” iddialı başvuruları da önce bu Komisyona gelecek.


Süre konuldu

Tasarıya, “Bu kanun, 5 Mayıs 2012 tarihi itibarıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde kaydedilmiş başvurular hakkında uygulanır” şeklinde süre sınırı konuldu. Bakanlık kaynakları Hürriyet’e, 23 Eylül’de Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvurular başlayacağı ve sürenin de o nedenle konulduğunu açıkladılar. Meclis’ten süratle çıkarılması planlanan 11 maddelik tasarı şöyle:

Yeni ihlallere de bakacak

Komisyon, AİHM’in ihlal kararlarının yoğunluğuna bakılarak, Adalet Bakanlığı’nın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla başka “ihlal” alanları ile ilgili görevlendirilebilecek. Uzun yargılamanın yanı sıra mülkiyet ve kamulaştırma tazminatlarının da AİHM’e gitmeden bu yeni “AİHM Süzgeci” komisyonunda karara bağlanması bekleniyor.

Komisyonu iki bakan atayacak

AİHM’e başvuruları tazminat ödenmek suretiyle çözüp süzgeç rolü üstlenecek Komisyon beş kişiden oluşacak. Komisyon Adalet Bakanlığı’nın merkez, bağlı ve ilgili kuruluşlarında çalışan hâkim-savcılar arasından Adalet Bakanı’nca atanacak dört kişi ile Maliye Bakanı’nca atanacak bir kişiden kurulacak.

Başkanı Adalet Bakanı seçecek

Komisyon Başkanı beş üye arasından Adalet Bakanı’nca seçilecek. Komisyon üye sayısının salt çoğunluğu ile toplanıp karar verecek. Sekretarya hizmetleri Adalet Bakanlığı tarafından yürütülecek.

Komisyon hangi davalara bakacak

Komisyon adliyelerdeki ceza hukuku kapsamındaki soruşturma ve kovuşturmalar ile özel hukuk ve idare hukuku kapsamındaki yargılamaların makul sürede sonuçlandırılıp sonuçlandırılmadığına bakacak. Geç veya kısmen icra edilen ya da hiç icra edilmeyen mahkeme kararları için de Komisyona başvuru yapılabilecek. Ancak, idari nitelikteki soruşturmalardan kaynaklı başvurulara Komisyon bakmayacak.

Komisyona nasıl başvurulacak

Komisyona başvuru, AİHM’e başvuru tarihini ve numarasını gösteren resmi kayıt kabul mektubu, başvuru formu ve diğer bilgi-belgelerle birlikte, kimlik bilgilerini içeren imzalı dilekçeyle yapılacak. Vatandaş kanunun yürürlüğe girdiğinden 6 ay içinde başvurabilecek. Başvuru, Cumhuriyet Başsavcılıkları aracılığıyla da yapılabilecek. Başvurular, harçtan muaf olacak.

Nasıl karar verilecek

Komisyon en geç 9 ay içinde tazminat talebini AİHM içtihatları uyarınca karara bağlayacak. 15 gün içinde vatandaş kararı beğenmezse, Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz edecek. Tüm bu süreç 12 ayda tamamlanacak.

Geciken tazminata kanuni faiz

Tazminatlar üç ay içinde Maliye’ce vatandaşa ödenecek. Üç ay içinde ödeme yapılmaması halinde, kanuni faiz işletilecek. Bu ödeme her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulacak.



Hürriyet