Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkına yönelik Anayasa değişikliğiyle, vatandaşların, Strasbourg'ta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) gidinceye kadar, Ankara'da Anayasa Mahkemesi bünyesinde hakkını arayabileceği bir imkanın getirildiğini söyledi.
    
Ergin, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Anayasa değişikliği teklifinin 17. maddesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
    
Anayasa Mahkemesinin 11 asıl ve 4 yedek üyeden oluştuğunu, teklifle 4 yedek üyenin asıl üyeliğe geçtiğini anımsatan Ergin, ''Böylece 15 üye yapıyor, yeni oluşacak yapıda sadece 2 üye seçimi söz konusu olacak. Dolayısıyla bu yeni yapı ile mevcut yapı arasında yapısal olarak çok ciddi fark yoktur'' dedi.
    
AİHM'de toplam dosya sayısının yaklaşık 120 bin olduğunu bildiren Ergin, bu sayının Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkeden gelen dosya toplamı olduğunu kaydetti.
    
Ergin, bu dosyaların 13 bininin Türkiye'den gittiğini belirterek, ''Dolayısıyla AİHM'de çok sayıda vatandaşımızın hak arama kapısında sıraya girdiğini görmekteyiz. Bu paketteki düzenleme, bu vatandaşlarımızın ve Strasbourg'a kadar gidemeyen vatandaşlarımızın adalet beklentisini karşılayacaktır'' dedi.
TBMM (A.A)


Teklifin 17. maddesiyle, Anayasa Mahkemesinin kuruluşunu düzenleyen 146. maddede değişiklik öngörülüyor.
Buna göre, halen 11 asıl 4 yedek üyeli olan Anayasa Mahkemesi, 17 asıl üyeden oluşacak. TBMM, 2 üyeyi, Sayıştay Genel Kurulunun gösterdiği 3'er aday arasından; 1 üyeyi baro başkanlarının avukatlar arasından göstereceği 3 aday arasından gizli oylamayla seçecek.

Cumhurbaşkanı; 3 üyeyi Yargıtay, 2 üyeyi Danıştay, 1 üyeyi Askeri Yargıtay, 1 üyeyi Askeri Yüksek İdare Mahkemesince gösterilecek 3'er aday içinden; en az ikisi hukukçu olmak üzre 3 üyeyi ise YÖK'ün kendi üyesi olmayan yüksek öğretim kurumları öğretim üyeleri arasından göstereceği 3'er aday içinden seçecek. Cumhurbaşkanı, 4 üyeyi de üst kademe yöneticileri, serbest avukatlar, 1. sınıf hakim ve savcılar ile en az 5 yıl raportörlük yapmış Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından seçecek.

Teklifte ayrıca, ilgili yüksek yargı organları ile barolardan Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterilecek kişilerin seçim sürecine ilişkin düzenlemeler de bulunuyor.

Anayasa Mahkemesi üyeleri arasından, gizli oyla ve üye tamsayısının salt çoğunluğu ile 4 yıl için bir başkan ve iki başkanvekili seçilecek. Görev süresi bitenler yeniden seçilebilecek.

Anayasa Mahkemesi üyeliğiyle ilgili olarak Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Sayıştay genel kurullarınca yapılacak aday gösterme seçimlerinde uygulanacak temel prensipler, YÖK Genel Kurulu tarafından yapılacak aday gösterme seçimlerinde de uygulanacak. (ANKA) (ÖÜ/ÖMR)