Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, aile konut şerhi hakkında yürütmeyi durdurmaya ilişkin Danıştay 10. Dairenin verdiği kararı davacı ve davalı idarelerce yapılan itirazlar neticesinde dosyayı incelemiş ve Kurul, 12.11.2012 tarihinde 2011/801 YD İtiraz numaralı kararı vermiş gerekçeli karar davacı tarafa 18.03.2013 tarihi itibari ile tebliğ etmiştir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun yürütmenin durdurulması kararını kaldıran 12.11.2012 tarihinde 2011/801 YD İtiraz numaralı kararı uyarınca,  Tapu Sicil Tüzüğü’nün 57. maddesinin 1. fıkrasının d bendi ile 2002/7 sayılı Genelgenin  “Aile Konut Şerhi” başlıklı bölümünün 1. maddesinin uygulanmasına devam edileceğini 18.03.2013 tarihli duyurusu ile resmi internet sitesinde açıklamıştır.

Böylece evlilik birliği içerisinde  malik olmayan eş tarafından “evlilik birliğinin resmen devam ettiğini kanıtlayan vukuatlı nüfus kayıt örneği veya evlilik cüzdanı ile konutun aile konutu olduğunu, eşlerin konutta birlikte yaşantılarını sürdürdüklerini kanıtlayan muhtarlıktan ve varsa apartman yönetiminden alınmış  belgenin ibrazı ile” Tapu Kadastro Müdürlüklerinin aile mahkemesi kararı olmaksızın aile konut şerhi konulacağını açıklamış bulunmaktadır.

Sürecin başından; Türk aile yapısının sosyal ekonomik ve eğitim durumu, aile içinde kadınların ekonomik açıdan kocalarına bağımlı oldukları, hiçbir maddî güvencelerinin bulunmadığı kadınımızı korumak amacı ile getirilmiş olunan “aile konut şerhi” düzenlemesinin önemi ve süreçte yapılan hukuki hatalar gerek anayasamız gerek imzaladığımız uluslar arası sözleşmeler kapsamında basın duyurularımız ile açıklanmış ve ilgili tüm bakanlıklara ve kurumlara gönderilmiş olunup sürecin sonunda geç de olsa yapılan hatadan dönüldüğünü ve eskisi gibi malik olmayan eş tarafından anılan belgeler eşliğinde malik eşin rızası ya da mahkeme kararı aranmaksızın ve harçsız olarak aile konutu şerhi konulabileceğini tüm kamuoyuna bildiririz.

İSTANBUL BAROSU KADIN HAKLARI MERKEZİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Tapu Kadastro Genel Müdürlüğüne yazılan yazı için TIKLAYINIZ.