Meclis Adalet Komisyonu’nda Danıştay Kanunu’na ‘İvedi yargılama usulü’ başlıklı yeni bir madde eklenmesi AK Partililerin oylarıyla kabul edildi. İvedi yargılama usulü, geçen sene Adalet Komisyonu’ndan geçen ve halen Meclis Genel Kurulu gündeminde olan Danıştay Kanunu’nda değişiklik öngören kanun tasarısında da yer alıyordu. Muhalefetin ‘akçeli konular ivedi görüşülecek’ diye tepki gösterdiği maddeye göre, ‘İhaleden yasaklama kararları hariç tüm ihale işlemleri, acele kamulaştırma işlemleri, ÖYK kararları, Turizmi Teşvik Yasası uyarınca yapılan satış, tahsis ve kiralama işlemleri, çevresel etki değerlendirmesi sonucu alınan kararlar, kentsel dönüşüm projelerine ilişkin Bakanlar Kurulu kararları’na karşı açılacak davalarda ‘ivedi yargılama usulü’ uygulanacak. İvedi yargılama usulünde dava açma süresi otuz gün olacak. 7 gün içinde ilk inceleme yapılacak. Bu davalar dosyanın tekemmülünden itibaren en geç bir ay içinde karara bağlanacak. Yürütmenin durdurulması talebine ilişkin olarak verilecek kararlara itiraz edilemeyecek.

CHP’li Ömer Süha Aldan, söz konusu maddeyle Danıştay’ın, ilgili davalarda en geç 7 ay 12 günde karar vermek durumunda olduğunu söyledi. Aldan, “Çocuk bile 9 ay 10 günde doğuyor. Bir mahkemeye ‘şu kadar sürede kararını ver’ demek ‘benim istediğim kararı ver’ demektir. Adil yargılama ilkesine aykırıdır. Hükümet akçeli işlerini bu düzenlemeyle çıkarmak istiyor.” dedi. MHP’li Murat Başesgioğlu, bu düzenlemenin vatandaşı idare karşısında güçsüz hale getirdiğini vurguladı. CHP’li Turgut Dibek ise, “Seçime 1 yıl kaldı. Şehir hastaneleri, havaalanları, 3. köprü, santraller, özelleştirmeye yönelik kararlar var. Hükümet, bunlarla ilgili kararların bir an önce çıkmasını istiyor. Bu düzenleme Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilir.” dedi. Anayasadaki, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma yetkisinin yasayla ortadan kaldırılmak istendiğini vurgulayan CHP’li Ali İhsan Köktürk, bu düzenlemenin anayasaya açıkça aykırı olduğunu söyledi.

Partilere sahte üye yapanlar kurtulacak

AKP’nin verdiği kanun teklifi ile siyasi partilere sahte üye yapılmasının cezası sürpriz bir şekilde düşürülüyor. AKP’li çok sayıda il ve ilçe yöneticisi hakkında sahte üyelik nedeniyle soruşturma açıldığı belirtilirken, sahte üyeliğin cezası ‘üç aydan bir yıla kadar hapse’ indiriliyor. Siyasi partiye sahte üye kaydının cezası halen ‘bir yıldan üç yıla kadar hapis.’ Bir yılın altındaki hapis cezaları ise para cezasına çevriliyor. Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülen yeni yargı paketinin içine eklenen madde, muhalefetin tepkisine rağmen kabul edildi.



İBRAHİM ASALIOĞLU - ZAMAN