HÜKÜMETİN, TBMM’ye sevk ettiği alkollü içeceklere reklam yasağı düzenlemesinde “önemli bir eksik” olduğu ortaya çıktı. Uygulamalarla ilgili olarak geçiş süresi konmadığı için mevcut alkollü içkilerin satılamaması ve milyonlarca liralık ekonomik kayıp yaşanması gündeme gelebilecek. İktidar partisi, hatayı, önergelerle düzeltecek.

HATALARINI FARK ETTİLER

İktidar Partisi, içinde alkol düzenlemesinin yanı sıra kamulaştırma, lüks araçlara ÖTV ayarı, üst kurul ve Kuran kurslarına ayrıcalık gibi düzenlemelerin olduğu “torba yasa teklifini” bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gündeme alıyor. Yasa teklifinde, eksik kalan bazı düzenlemelerin önergelerle konulacak. Düzenleme, alkollü içeceklerin üzerlerine, sigaralarda olduğu gibi sağlığa zararlı olduğuna dair uyarı yazılarının konulmasını ve grafik ve resimlerle bunların desteklenmesi zorunluluğu getiriyor.

ÖNERGEYLE DÜZELTİLEBİLİR


Ancak teklif, bu uygulamaya geçiş için süre koymadığı için şu anda satışta olan veya depolarda bekleyen milyonlarca liralık alkollü içkinin satılamaması gündeme gelecek. Teklif sahipleri, bu eksikliği fark ederek, bu uygulamaya geçiş süresi koyacaklarını, sigarada olduğu gibi grafik, yazı ve resimlerin aynı standartlarda olmasını sağlayacak yönetmelik hazırlanacağını belirttiler. Teklife, “geçiş süreci ve uygulama yönetmeliğine ilişkin” hükümler konulacak.

ALKOLLÜ SÜRÜCÜYE CEZA ARTIŞI


Bu arada, teklifin başka maddelerinde de rötuşlar yapılacağı öğrenildi. Alkollü araç kullanmaya verilen cezaların arttırılmasına ilişkin Ak Parti milletvekillerinin önerge vereceği belirtiliyor. Alkollü araç kullananlara verilen en fazla 6 ay olan hapis cezasının arttırılması ve ertelememesi yönünde önerge hazırlandığı da dile getirildi.

İşte o yasaklar

BUGÜN Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek teklifin alkollü içeceklerle ilgili maddelerindeki düzenlemeler özetle şöyle:
Sigara ve diğer tütün ürünlerinin, özel araçların sürücü koltuklarında da içilmesi yasak olacak. Nargile ve elektronik sigara da tütün ürünü sayılacak. Eğlence hizmeti verilen işletmelerin açık alanlarında da tütün kullanmayanlara özel uygun ve yeterli bölüm oluşturulacak. Kuralları bir yıl içinde üç kez ihlal eden iş yerleri bir ay kapatılacak. Alkollü içkiye ilişkin düzenlemelere aykırı davrananlara 5 bin ile 500 bin lira arası ceza verilecek.
Alkollü içkilerin ve üreticilerinin her ne surette olursa olsun reklam ve tanıtımı yapılamayacak. Teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon, bedelsiz, indirimli veya yardım olarak dağıtılamayacak. Çocuklar alkollü içkilerin üretimi, pazarlanması ve satışında çalıştırılamayacak. Alkollü içkiler ancak izin verilen yerlerde satılacak. Eğitim, spor ve sağlık kuruluşlarına ait tesislerde satılamayacak. Ambalajları üzerine, zararlarını belirten uyarı konulacak. Uyarı yazısı olmayan alkollü içkilerin satışı yapılamayacak.