ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, ‘Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM)’ ile birlikte 1 milyon gence altın bilezik vereceklerini söyledi. Ekim ayında başlayacak olan UMEM projesi kapsamında iki ila altı ay arasında eğitim görülecek, eğitimden sonra ise eğitim kadar staj yapılacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte, ‘Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi’ protokolünü imzalandı.
Toplam bütçesi 119 milyon 270.6 bin TL olan projeyle beş yılda yaklaşık olarak 1 milyon işsizin eğitimden geçmesi planlanıyor. Başarılı kursiyerlerin yüzde 90’nın istihdam edileceği projede yılda 9 bin 900 kursun açılması, 197.2 bin işsize eğitim verilmesi hedefleniyor. Projede eğitim görenlere günlük 15 TL yevmiye ve staj boyunca da maaş verilecek.

Eğitim beş ay sürecek
İmza töreninin ardından Dinçer gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dinçer, 10 Ekim’de eğitime başlanacağını belirterek, eğitim süresinin iki ila altı ayasında olduğunu söyledi. Dinçer, “Staj süresiyle eğitim süresi en az beş ay olacak. Eğitim süresi ne kadarsa o kadar staj yapma süresi olacak. Bugün bu projeyle eski geleneksel tabiriyle biz milyon gence altın bilezik vereceğiz” dedi. İstihdam stratejisiyle ilgili soruya Çelik, “İstihdam stratejisiyle ilgili çalışmalarımız henüz tamamlanmadı. Taslak aşamasındayken birtakım spekülasyonlara sebebiyet verecek tartışmalara açmaya bence gerek yok. Tamamladığımız zaman paylaşacağız” cevabını verdi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise proje eğitim sırasında günlük 15 TL yevmiye alınacağını vurguladı. “Bu projenin en önemli vurucu noktası burası. Hem ihtiyaç olan beceriyi öğrenecekler hem de kurs boyunca staj boyunca ceplerine 15 TL yevmiye günlük para alacaklar. Ayrıca iş kazasına karşıda sigortalanacaklar. Her şeyleri garanti altında. İşyerinde de maaşlı çalışacaklar” şeklinde konuştu.

‘Odalarla konuştum’
Eğitim vermeden önce oda başkanlarıyla konuştuğunu belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “İşyerlerine bu eğitimi vermeden önce işletmelere sizin ne tip ara eleman ihtiyacınız var diye soruyoruz. Saha çalışmasını yapıyoruz.  Proje kapsamında eğitimi başarıyla tamamlayanlar hem istihdam, hem maaş garantili işe kavuşacak. Türkiye’de bu güne kadar olmayan bir projeyi hayata geçiriyoruz. En önemli flaş noktası burası. Bunu bütün işsiz kişilerin duymasına ihtiyaç var” diye konuştu. (Radikal)

‘Başbakan’ın çağrısından önce bu vardı’
UMEM Projesi imza töreninden sonra bir gazeteci, ‘Başbakan’ın özel sektörün bir kişi istihdam etmesi halinde işsizlik sorunun çözüleceği yönündeki açıklaması vardı. Bu proje onun hayata geçtiği anlamına gelebilir mi?’ diye sordu. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şöyle yanıt verdi: “Bu proje TOBB ve TEPAV olarak yürütüyordu. Başbakan’ın bize çağrısından önce zaten kurumsal olarak hepimizin ortak sorunuydu işsizlik. Kriz öncesinde Türkiye’de işsizlik seviyesi yüzde 10’lar seviyesindeydi. O zaman başlamıştı bu proje. Şuanda bunu neticelendirdik. Biz Oda Başkanlarıyla yaptığımız toplantıda ‘siz hangi noktalarda elaman istihdam edersiniz’ diye sordum yüzde 80’i dedi ki ‘mesleki eğitimlerini almışlarsa biz istihdam imkânı sağlarız’ dediler.”

Projenin bütçesi 119.3 milyon TL
* 2010 yılı için 11 okulun donanım giderleri 87 milyon 999 bin 433 TL, 2 bin 84 eğiticinin eğitim giderleri için 4 milyon 184 bin TL,  TOBB-ETÜ danışmanlık hizmet gideri için 1  milyon 487 bin 120 TL.

* 2011-2012 yılı için ayrı ayrı toplam 12 milyon 800 bin TL. Bunun 8 milyon 800 bin TL’si her yıl için okulların yeni donanım ihtiyacına 4 milyon TL’si her yıl 2 bin eğiticinin eğitim giderleri için. Projenin genel toplam bütçesi 119 milyon 270 bin 553 TL.

* Tam kapasite kullanımı durumunda yılda 9 bin 858 kurs düzenlenilmesi. 197 bin 160 işsizin eğitimlerden yararlanması.

* Beş yılda yaklaşık 1 milyon işsiz eğitimden geçirilecek

* Eğitilen tüm işsizler oda üyesi işyerlerinde staj  görecek

* Başarılı kursiyerlerin yüzde 90’ı istihdam edilecek, işgücü niteliği yükselecek

* İşgücü piyasası ihtiyaçlarına uygun nitelikte işgücünün yetiştirilmesine olanak sağlanmış olacak ve buna bağlı olarak; işgücü verimliliği artırılarak ülkenin rekabet gücünün artmasına ve sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyümenin sağlanmasına hizmet edilecek

* İl istihdam ve mesleki eğitim kurulları etkin hale getirilecek

* İşsizliğin önlenmesine yönelik politikaların saptanması ve uygulanmasına özel sektörün doğrudan katılımı sağlanmış olacak.

21 alanda eğitim verilecek
* Endüstriyel Bakım Onarım.

* CNC tezgâhları kullanımı.

* Tekne model tasarımı.

* Asansör bakım onarımı.

* Beton örme demirciliği ve kalıpçılık.

* Bilgisayar destekli pano tasarımı ve pano montaj operatörlüğü.

* Çelik konstrüksiyon.

* Klima sistemleri montaj bakım ve onarımcısı.

* Gemi blok montaj, Gemi boru işçiliği, Gemi yapım teknikleri.

* Elektrik ark boru kaynakçılığı, gaz altı kaynakçılık.

* Elektro- mekanik taşıyıcılar.

* Vinç operatörü.

* Otomotiv mekanikerliği.

‘Elimiz değil gövdemiz taşın altında’
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Sosyal sorumluluğun bir parçası olarak bugün 81 ildeki oda ve borsalarımızla elimizi değil, tüm gövdemizi taşın altına koyuyoruz. Bu bir meslek edindirme seferberliğidir, istihdam seferberliğidir. Kamu ve özel sektör işbirliğiyle hayata geçen bu projeyle, işsiz vatandaşlarımızın yanında olacağız. Onlara hoca olacağız, usta olacağız, ekmek olacağız” diye  konuştu. TOBB olarak; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı-Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, Türkiye İş Kurumu ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’yle birlikte yaklaşık bir yıldır çalıştıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, beş yıl sürecek bu projeyle, özellikle sanayinin ihtiyaç duyduğu alanlarda işsizlere mesleki eğitimlerin verileceğini kaydetti.
Bu amaçla, her yıl yaklaşık 9 bin kurs düzenleneceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu kurslarda her yıl yaklaşık 200 bin işsize eğitim verileceğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “2 binden fazla eğitici güncel teknolojilere uygun olarak eğitimden geçirilecek. Ayrıca, işsizlere işletmelerde staj imkânı verilecek. Protokolle, toplam 1 milyon işsizin, bu eğitimlerle beceri kazanması ve çok büyük bir bölümünün istihdam edilmesi amaçlanmaktadır. Odalarımız da bu mekanizmanın merkezinde önemli bir rol üstlenmektedir.”

‘Proje umudun kapısı olacak’
İmza töreninde konuşan Çubukçu, mesleki ve teknik eğitim boyutunda son yedi yılda yapılan çalışmalara yeni bir heyecan ve taze kan getirecek protokole imza atmaktan dolayı büyük mutluluk ve heyecan duyduğunu belirtti. Çubukçu, Türkiye’nin önemli sorun alanlarından birini oluşturan nitelikli işgücüne ilişkin tüm tarafları biraraya getiren projeyle beş yılda 1 milyon vasıfsız elemana meslek kazandıracaklarını ifade ederek, şunları söyledi:
“TÜİK’in en son yayımlanan Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, ülkemizde işsiz sayısı 3 milyon 438 bin kişi. Dolayısıyla önümüzdeki beş yıl içinde bu vasıfsız iş gücünün yaklaşık üçte biri bir meslek edinmiş ve istihdama katılmış olacak. Sonuçları düşünüldüğünde, bu proje gerçekten de ülkemiz ve vatandaşlarımız adına işin, aşın, ekmeğin ve umudun kapılarını açacak. Genç nüfusta işsizlik oranının yüzde 24.6 olduğu düşünülecek olursa, gençlerimize bilgi, beceri ve bir meslek kazandırmanın önemi daha iyi anlaşılacaktır.’




Radikal