Uzman Erbaş Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Yönetmeliğe, ''3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında malul olan isteklilerden, bilgi ve tecrübelerinin sınıfı için faydalı olması ve fiziki noksanlıklarını kapatabilmesi şartıyla mensup olduğu Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Genelkurmay Başkanlığınca uygun görülenler için istihdam edilecekleri kadronun sağlık niteliklerini taşımaları'' şartı eklendi.

Her uzman erbaşın bir izin yılında, yol süresi hariç barışta kırk beş gün izin alma hakkı olduğu belirtilen yönetmelikte, bu iznin on beş gününün mazeret izni olarak kullanılacağı, yıllık izinlerin verilmesi, zamanı ve süresi hizmetin aksamaması esas alınmak suretiyle kıta, karargah ve kurum amirliklerince düzenlendiği kaydedildi.

On beş günlük mazeret izni dışında uzman erbaşlara; ana, baba, eş, çocuk ve kardeşlerinin ölümü halinde on gün, yangın, deprem, su baskını gibi olağanüstü bir mazeret dolayısıyla bir yıl içerisinde otuz güne kadar mazeret izni verilebileceği, verilen mazeret izinlerinin yıllık izne mahsup edilmeyeceği belirtildi.

Uzman erbaşların, bu izinlerini yurt dışında geçirmek istemeleri durumunda, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından talepleri değerlendirilerek, bu konuda karar verildiği kaydedilen yönetmelikte, ilk sözleşme yılı ve sözleşmenin sona erdiği yıl için izin süresinin, bu yıllar içerisinde yapılan görev süresine göre belirlendiği ifade edildi. İzinlerin, Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliği esaslarına göre düzenlendiği belirtildi.

Uzman erbaşlara yıllık izinlerin dışında ayrıca, Askerlik Kanununun 78. maddesinde belirtilen esaslara göre izin verildiği anımsatılan yönetmelikte, verilen bu izinlerin yıllık izinden sayılmadığı kaydedildi.

Asgari dört yıl fiili hizmetlerini, komando birliklerinde komando olarak veya kadro görev yeri sadece yüzer birliklerde bulunan sınıflarda tamamlamış olan uzman erbaşlar ile uzman erbaşların istihdam edildiği kadro görev yerinin herhangi bir nedenle kaldırılması veya bu kadrolarda uzman erbaş istihdam edilmesine gerek kalmaması durumlarında uzman erbaşların, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından, ihtisas sahibi olduğu diğer birliklerdeki boş olan uzman erbaş kadro görev yerlerine atanabilecekleri veya başka bir sınıfta istihdam edilebilecekleri belirtildi.

Bu durumda olan uzman erbaşların ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığının görüşleri alındıktan sonra Genelkurmay Başkanlığı tarafından kuvvetlerinin değiştirilebileceği ifade edildi.

Uzman erbaşların, istihdam edildiği kadro görev yerinin herhangi bir nedenle kaldırılması veya bu kadrolarda uzman erbaş istihdam edilmesine gerek kalmaması durumlarında, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından sağlık niteliklerine uygun diğer birliklerdeki boş olan uzman erbaş kadro görev yerlerine atanabileceği belirtilen yönetmelikte, atanan, kuvvet veya sınıf değişikliği işlemine tabi tutulan uzman erbaşların, sözleşmenin feshini isteyebileceği, bu şekilde sözleşmenin feshini isteyen uzman erbaşların isteklerinin kabul edilerek, bunlara 3269 sayılı Kanun esaslarına göre tahakkuk edecek ikramiyenin ödeneceği kaydedildi.

Yönetmeliğin Mükafat Puanları Çizelgesi'nde de değişikliğe gidildi.


AA