Barolar, şikâyet dilekçesinden 'gider parası' adı altında istedikleri ücreti otomatiğe bağlayabilmek için yeni Avukatlık Kanun Tasarısında değişikliğe gitmeye hazırlanıyor.

Halen yürürlükte bulunan Avukatlık Kanunu'nun tanık ve bilirkişi giderini düzenleyen 161. Maddesine göre 10 liradan 200 liraya kadar avans şartı varken yeni TBB tarafından hazırlanan tasarılarda önerilen rakam “50 TL ile 300 TL” arasında veya “16 yaşından büyüklere uygulanan asgari ücretin brüt tutarının bir günlük tutarıyla üç günlük tutarı arasında” olması öngörülüyor.

Bugünkü şartlarda başta İstanbul Barosu olmak üzere birçok Baro geri verilmemek ve karşı tarafa yüklenemeyecek kaydıyla 100 TL Başvuru avansı almaktadır. Bulundukları İl’e ve talebe göre farklılıklar gösteren avukatı şikâyet başvurusunun da faks veya mail yolu ile işlem görmeyeceği esası da halen devam etmektedir.

Günümüzde eposta ile tebligatların yapılabileceği uygulamasına geçilirken Baroların avukatlar aleyhine yapılacak şikâyetlerde ıslak imzalı dilekçe istemeleri tartışılması bir yana yüksek rakamlı bu uygulamayla vatandaşın avukatı şikâyet etmesinin de önüne geçildiği iddia edilmektedir.

Baroların lehine yapılan düzenleme ile Baroların ücretleri yüksek tutmasının altında her önüne gelenin avukatları şikâyet etmemesi gibi bir gerekçe olduğu öne sürülüyor.

Avukatıyla anlaşmazlık yaşayanların, avukatlara verilen davaların zamanında yerine getirilmemesi, bazı avukatların karşı tarafla anlaşıldığının ortaya çıkması ve bunun gibi nedenlerle avukatlarından barolara dert yanmak isteyenlerin karşısına çıkan bu ücret yüzünden birçok vatandaş daha fazla mağdur olmamak için avukatları şikâyet etmekten vaz geçmektedir.

Vatandaşlar "Avukat yüzünden zaten mağdur olmuş durumda barolara gidiyoruz. Vatandaşa şart koşulmamalıdır. Şikâyet dilekçesini, işleme koyar, vatandaş haksızsa, yalan beyanda bulunmuşsa attığı iftiradan dolayı adli makamlara şikâyet eder. Yok, vatandaş haklıysa avukata gerekli cezanın verilmesi için yine adli makamlara şikâyet eder. Dava aşamasında harç ödenecekse ödenir, bedel verilecekse o verilir. Ama şikayetin en başında 100 -200 TL gibi bir rakam istenmesi resmen “şikayet etme” demeye geliyor. Bu durumda da avukatın yaptığı yanına kar kalıyor" demektedir.

İŞTE YÜRÜRLÜKTEKİ KANUN MADDESİ

Tanık ve bilirkişi gideri:

Madde 161 - Disiplin işlemleri dolayısıyla çağırılan her tanık ve bilirkişinin, kaybettiği zaman ve harcadığı mesaiye uygun bir tazminata hakkı vardır; bunlardan çağrıya uymak için yolculuk etmek zorunda olanlara yolculuk ve ikamet giderleri de verilir. Şikâyetçi ve hakkında kovuşturma yapılan avukat, dinlenmesini istedikleri tanık ve bilirkişiye ait giderleri evvelden öderler.

Avukata veya üçüncü bir kişiye yükletilmeyen veya borçludan alınma imkanı kalmayan giderler baroya yüklenir.

Şikayet edenden, şikayetin mahiyeti ve yapılacak disiplin soruşturma ve kovuşturmasının genişliği göz önünde bulundurularak 10 liradan 200 liraya kadar avans alınabilir. Yapılan işlemlere, alınan avansın yetmemesi halinde, tamamlanması her zaman istenebilir. Avans ve tamamlanması istenen miktar ilgilisi tarafından ödenmedikçe işlem yapılmayabilir.

İŞTE TASARIDAKİ ÖNERİ 

TANIK VE BİLİRKİŞİ GİDERİ:                                                  

Madde 159  -

(3) Şikayet edenden, şikayetin mahiyeti ve yapılacak disiplin soruşturma ve kovuşturmasının genişliği göz önünde bulundurularak 16 yaşından büyüklere uygulanan asgari ücretin brüt tutarının bir günlük tutarıyla üç günlük tutarı arasında tespit edilecek avans alınabilir. Yapılan işlemlere, alınan avansın yetmemesi halinde, tamamlanması her zaman istenebilir. Avans ve tamamlanması istenen miktar ilgilisi tarafından ödenmedikçe işlem yapılmayabilir

EROL KARA - ÖZEL HABER / Haber.icrada.net