Anayasa Mahkemesi 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Geçici Madde 206 hükmündeki "8.9.1999 tarihinde Sandık iştirakçisi olanlardan..." ibaresini iptal etmiştir. (İptal kararı 18 Ocak 2014 Tarihli ve 28886 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) KARAR, 18 OCAK 2015 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRECEKTİR.

İptalden önce 206 hükmü;

"8.9.1999 tarihinde Sandık iştirakçisi olanlardan 50 ve daha yukarı yaşlarda bulunanlar, yaş haddi nedeniyle istekleri üzerine veya re'sen emekliye ayrıldıklarında fiili hizmet sürelerinin 10 yılını doldurmuş olmak şartıyla emekli aylığına hak kazanırlar."

Hükmün uygulanması;

8 Eylül 1999 tarihinde 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa tabi Devlet memuru olarak görevde bulunan, 8 Eylül 1999 tarihinde de 50 ve yukarı yaşlarda bulunan memurlar, 61 veya 65 yaşlarını doldurduklarında şayet 10 yıl hizmetleri var ise yaş haddi sebebiyle istemeleri halinde (65 yaşını dolduranlarda istekle emeklilik olmamakta, resen memurlukla bağlantıları kesilmektedir) emekli aylığı alabilme şansları bulunuyordu.

İptal sonrasında 206 hükmünden "8.9.1999 tarihinde Sandık iştirakçisi olanlardan" hükümleri kaldırıldığından, bu kez "50 ve daha yukarı yaşlarda bulunanlar, yaş haddi nedeniyle istekleri üzerine veya re'sen emekliye ayrıldıklarında fiili hizmet sürelerinin 10 yılını doldurmuş olmak şartıyla emekli aylığına hak kazanırlar." hükmü uygulanacaktır.

Ancak, Anayasa Mahkemesi iptal kararının uygulanmasında 1 YIL SÜRE vermiş olduğundan, yeni şekliyle madde 18/1/2015 sonrası ifade edilecektir.

Yeni hükmün anlamı; EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARIN BEKLENTİLERİNİ KARŞILAYACAK MADDE OLMAYACAĞINI değerlendirmekteyiz.

Yeni hükümde 8 Eylül 1999 tarihinde yine 50 ve daha yukarıda yaşlarda bulunanlarda sadece memurluk görevinde bulunulma koşulu ortadan kaldırıldığından, memurluk görevinden ayrılan veya memurluk görevinde bulunanların;

61 yaş + 10 Hizmet Yılı = Emekli Aylığı

Veya

65 yaş (resen emeklilik) + 10 Hizmet Yılı = Emekli Aylığı

Şartını yerine getirirlerse emekli aylıklarının bağlanabileceğini değerlendirmekteyiz. Öz ifade ile her 50 yaşını dolduran memur 10 yıl hizmeti üzerinden emekli olması mümkün olmayacak, 61 yaşını doldurmasını bekleyecektir.

Sonuç Değerlendirmemiz;

Anayasa Mahkemesi iptal kararı, emeklilikte yaşa takılan ve bu nedenle emekli aylığı bağlanamayanlara bir kazanım sağlamamıştır. İptal kararı, sorunu tamamıyla çözmemiştir.

Anayasa Mahkemesi Yasama Organına 1 YILLIK SÜRE vermiştir. Temennimiz bu süre zarfında, Anayasamız Madde 60 hükmü "Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar. " doğrultusunda, Yasama Organınca emekli aylığı bağlanamayanlara yönelik köklü bir çözüm getirecek yeni bir yasal düzenlemenin yapılmasıdır. Yeni yapılacak yasal düzenlemenin kapsamının da sadece 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununda olmayıp, işçi ve esnafları ilgilendiren Kanunlarda da yapılmasının faydalı olacağını değerlendirmekteyiz.



Kaynak:memurlar.net