Gelişen teknoloji, davaların seyrini de etkiliyor. Bir cinayet davasının çözümünde "baz istasyonu" tanık konumuna geldi. Yargıtay'ın gündemine gelen dosyada 1. Ceza Dairesi öncelikli olarak olayın meydana geldiği bölgedeki baz istasyonlarının kontrol edilerek, yapılan telefon görüşmelerinin belirlenmesini istedi.
Diyarbakır'da işlenen bir cinayet baz istasyonunu tanık konumuna getirdi. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada M.'nin öldürülmesinden sanıklar M. ve İ. Türk Ceza Kanunu'nun 81. maddesi uyarınca kasten adam öldürmekten ceza aldı. Sanık H. ise M.'nin kasten öldürülmesine teşebbüsten hüküm giydi. Karara itiraz edilince dosya Yargıtay'ın gündemine geldi.

-KARARI BAZ İSTASYONUNDAKİ BİLGİLER BELİRLEYECEK-

Temyiz talebini kabul eden Yargıtay 1. Ceza Dairesi, olay tarihinde sanık H'nin adına kayıtlı olan ve kullandığı cep telefonlarının araştırılmasını istedi. Daire, yerel mahkemenin H.'yi kasten adam öldürmeye teşebbüsten ceza verdiği kararı bozarak, olay yerinin hangi baz istasyonu kapsamı alanında bulunduğunun belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Daire, sanığın, olay tarihinde, olay yerini kapsama alanına olan baz istasyonunu kullanarak cep telefonu ile konuşmalar yapıp yapmadığının tespit edilmesini, sonucuna göre sanığın hukuki durumunun belirlenmesini istedi. Eksik inceleme nedeniyle bozulan kararın dosyası Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülecek. Mahkeme "baz istasyonu" incelemesinin ardından sanık H.'nin söz konusu cinayete teşebbüs edip etmediğini belirleyecek ve yeniden hüküm kuracak.(ANKA)
(YE/ÖMR)