Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, AB'nin Türk bilişim şirketlerinin önüne verilerin koruması yasası eksikliğini engel olarak koyduğunu, bu yasa ile bilişim şirketlerinin sınırları aşacağını ve sektörün daha hızlı büyüyeceğini belirtti. Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı'nın Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanarak Başbakanlığa gönderildiğini kaydeden Yıldırım, söz konusu tasarının, Türk bilişim şirketlerinin call center, data center, yazılım ve donanım hizmetlerini özellikle Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç etmesi açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Bakan Yıldırım, "Kişisel Verilerin Koruması Yasası'nın olmayışı nedeniyle Türk bilişim şirketleri, Türkiye'nin sınırlarını aşarak AB ülkelerine ihracat yapamıyor. Bu yasa ile bilişim şirketlerimiz sınırları aşacak" ifadelerini kullandı. 


"ICT Sektörü 10 yılda 120 milyar dolar daha büyüyecek" 

Bilişim sektörünün 10 yılda 30 milyar doların üzerinde büyüdüğünü ve gelecek 10 yılda da 120 milyar dolar daha büyütme beklediklerini bildiren Bakan Yıldırım, Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı'yla ilgili şu görüşlere yer verdi: "2023 hedeflerimize ulaşmak ve Türkiye'yi bilgi toplumu yapabilmek için söz konusu yasayı yakın zamanda TBMM'ye getireceğiz. Tasarıyı yasalaştırarak Türkiye'yi özellikle AB ülkeleri ile olan ticari, ekonomik ilişkilerimiz açısından 'güvenli ülke' statüsüne çıkarmak, şirketlerimizin global bilgi ekonomisi pastasından aldıkları payı artırmak zorundayız. Bu yasa ile bilişim şirketlerimiz sınırları aşacak, sektör daha hızlı büyüyecek." Yasanın Türkiye'nin uluslararası rekabet gücü açısından da önemli olduğunun altını çizen Bakan Yıldırım, yabancı yatırımcıları ve sermayeyi Türkiye'ye çekmenin temel kriterlerinden birinin de hukuki altyapıyı uluslararası iş yapılabilir seviyeye taşımak olduğuna dikkati çekti. Yıldırım, "Fitch gibi uluslararası kurum ve kuruluşların 'yatırım yapılabilir ülke' şeklindeki notlarını daha da çok yükseltmemiz için gerek yasal düzenlemeler gerek uluslararası konvansiyonların hayata geçirilmesi Bakanlığımızın gündeminde. Bu konuda gerekli her türlü çalışma yapılacak ve süreçler hızlandırılarak takip edilecektir" dedi. 

"Yasa terörle mücadelede de önemli"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kişisel Verilerin Korunması Yasası'nın Türkiye'nin ticari ve ekonomik ilişkileri dışında, terör ve suçla mücadele açısından da önem taşıdığının altını çizdi. Söz konusu yasa tasarısının Avrupa Birliği'nin veri koruması düzenlemelerine paralel hazırlandığını belirten Yıldırım, "Bu kapsamda AB ülkeleri ile bilgi alışverişi ve iş birliğinin önündeki engelleri de kaldırmış olacağız. Ayrıca tasarı, bireyin Anayasal hak ve özgürlüklerini koruyan, gelişen teknolojinin ve yeniliklerin bireyin hayatına girmesini engellemeyecek şekilde hazırlandı" ifadelerini kullandı.