MESUT HASAN BENLİ

AK Parti’nin hazırladığı torba yasadan bir sürpriz daha çıktı: Bürokratlara ‘dokunulmazlık’. Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yasalaşırsa, vatandaşlar ‘mahkeme kararlarını uygulamayarak’ kendilerini mağdur eden bürokratlara tazminat davası açamayacak. Tazminat davaları, ancak devlete karşı açılabilecek.
Sonuçta mağduriyetini kanıtlayan vatandaş, devletten tazminatını alabilecek. Ancak uygulamanın, vatandaşın hak arama mücadelesinde önemli bir gedik açacağı yolunda eleştiriler var. Mahkeme kararıyla 11 kez görevine iade edilen ancak bir türlü koltuğuna dönemeyen eski İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak’ın avukatı, hükmün anayasaya aykırı olduğunu söyleyerek baroya başvurdu bile. MEB bürokrasisine karşı tam 15 dava açan Budak, 80 bin lira da tazminat kazanmıştı.

İşaret fişeği Haberal
AK Parti tarafından hazırlanan ve TBMM’ye sunulan torba yasa tartışılıyor. Torba yasayla ilgili ilk tartışma, hakim ve savcılarla ilgiliydi. Torba yasadaki hükme göre, hâkim ve savcılara açtıkları soruşturmalar ve verdikleri kararlardan dolayı tazminat davası açılamayacak.
Hâkim ve savcılar sadece ‘görevi kötüye kullanma’ suçuyla suçlandıklarında haklarında tazminat davası açılabilecek.
Torba yasadaki bu hüküm, akla Ergenekon’da yargılanan Prof. Dr. Mehmet Haberal’ı getirdi. Sağlık sebebiyle tahliye edilmek isteyen Haberal, tahliye talebini reddeden 9 hakimi 1500’şer lira tazminata mahkum ettirmişti. Torba yasa geçerse, bu tür kararlar tarih olacak. Torba yasadaki bu teklif tartışılırken, daha da çarpıcı bir hüküm gündeme geldi.

Adaletin geciken adımı Mevcut Kanuna göre Danıştay, bölge idare mahkemeleri ve idare mahkemelerinin kararlarının 30 gün içinde uygulanması gerekiyor. Yapılmazsa, kararı ‘kasten yerine getirmeyen’ bürokrat hakkında tazminat davası açılabiliyor.
Torba yasada bu hüküm kaldırıldı. Buna göre böyle durumlarda kamu görevlisi hakkında da tazminat davası açılamayacak. Mağdurlar sadece ilgili devlet kurumu aleyhine dava açabilecek. Teklifte, ‘devletin ödediği tazminatı bürokrata rücu hakkı’nın saklı tuttuğu da dikkat çekiyor. Yani idare ‘isterse’ bürokrate “Tazminatı cebinden öde” diyecek. Uygulama, devam eden davalara da uygulanacak.

‘Memur köle haline gelir’
Budak’ın avukatı Ali Altay, yargı kararını uygulamayan bürokratlara dava açılmaması hükmünün anayasa aykırı olduğu gerekçesiyle Ankara Barosuna başvurdu. Başvuru dilekçesinde Anayasa’ya göre yargı kararlarının geciktirilmeden uygulanması gerektiğini vurgulayan Altay, ”Teklif Anayasa’nın 11, 2, 138. maddesine aykırı olacaktır” dedi. Altay idarenin ilgili kamu görevlisine rücu hakkı saklı tutulmasının devlet memurunun amirinin kölesi haline getireceğini de belirterek “Bu suretle devlet memuru tamamen ‘amiri’nin keyfi emirlerinin kölesi haline getirilecektir” dedi.






Radikal