Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, çocuk hizmetlerine ilişkin bir genelge yayımladı. Genelgeye göre, temel hedef çocuğun ailesi yanında sosyal ve ekonomik destekle bakılması olacak. Aile yanında bakımın mümkün olmadığında koruyucu aile veya evlat edindirme hizmetlerinden yararlandırılacak; bunun mümkün olmaması durumunda ise çocuk evi ve diğer hizmet modellerinden faydalandırılması sağlanacak. 0-3 yaş grubu çocukların psiko-sosyal gelişimlerinin sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi için kurum bakımında bekletilmeksizin koruyucu aile veya evlat edindirme hizmetlerinden yararlandırılacak.

ÇOCUKLARIN KURULUŞLARDAN İZİNSİZ AYRILMALARINI ÖNLEYECEK ETKİN GÜVENLİK TEDBİRLERİ ALINACAK

Kurum bakımını reddeden çocukların, kuruluşlardan izinsiz ayrılmalarını önleyecek etkin güvenlik tedbirlerinin alınmasıyla; kişisel güvenliklerinin tehlikeye girmesi, suça sürüklenmeleri veya suçun mağduru olmaları önlenecek. Suç mağduru ya da suça sürüklenen çocuklar başta olmak üzere, bedensel, zihinsel, ahlaki, sosyal ve duygusal gelişimi ile kişisel güvenliği tehlikede olan ihmal ve istismar edilen korunma ihtiyacı olan çocukların; yaş, cinsiyet ve özel durumlarına uygun kuruluşlara yerleştirilmesi sağlanacak.

İL MÜDÜRLÜKLERİ BÜNYESİNDE HUKUK SERVİSLERİ OLUŞTURULACAK

Adli ve idari merciler nezdinde başta çocuk ile ilgili dava ve idari işlemleri takip etmek üzere Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri bünyesinde hukuk servisleri oluşturulacak. Bu servislere yeterli avukat ve personel görevlendirilmesi yapılana kadar İl Muhakemat Müdürlüğü'nden destek alınacak. Mahkemelerce çocuk hakkında verilen tüm kararların dosyalanması ve uygulanması hassasiyet ile takip edilecek. Çocuklara ilişkin adli ve idari süreçlerin takip edilmesi, gerekli müdahalelerin zamanında yapılması, adli süreçlerde tereddüt yaşanması halinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü Hukuk Servisi'ne yoksa Bakanlık Hukuk Müşavirliği'ne bildirilerek, mevzuat doğrultusunda gerekli işlemler başlatılacak.

ÇOCUK KORUMA İLK MÜDAHALE VE DEĞERLENDİRME BİRİMİ OLUŞTURULACAK

Korunma ihtiyacı olan veya suça sürüklenen çocuklar hakkında mahkeme kararı alınıncaya veya uygun hizmet modeli belirleninceye kadar barınma ve temel gereksinimleri karşılanmak üzere İl Müdürlüklerine bağlı 'Çocuk Koruma İlk Müdahale ve Değerlendirme Birimi' kurulacak. Cumhuriyet savcılığınca veya çeşitli yollarla durumu Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne bildirilen çocukların bu birimlere yerleştirilmesi sağlanacak. Çocuk Koruma İlk Müdahale ve Değerlendirme Birimi, kız ve erkek yatılı en az 6 kapasiteli olarak hizmete açılacak. İhtiyaç duyulması halinde kapasite en fazla 20'ye çıkartılacak. Birimler çocukların geliş nedenlerine göre ayrı bölümler halinde düzenlenecek. İlde 0-6 yaş çocuk yuvası bulunması durumunda bu yaş grubunda olan çocuklar, çocuk yuvasına yerleştirilecek. Psikiyatri, madde bağımlılığı, bulaşıcı ve süreğen hastalıkların tedavisi için sağlık tedbiri kararı alınacak. Birimlerdeki meslek elemanı tarafından, çocukla ön görüşme yapılarak, psiko-sosyal değerlendirme yapılacak. Aile ve sosyal çevresine ilişkin sosyal inceleme sürecinin başlatılacak, çocuğa ilişkin bireysel uygulama planı oluşturulacak. Birim sorumlusu, sosyal çalışmacı, psikolog, çocuk gelişimci, çocuk eğiticisi, öğretmen, hemşire, yurt yönetim memuru ile büro memur, güvenlik görevlisi, bakım, temizlik elemanı görevlendirilecek.



Cihan