Kamuoyunda uzun zamandır tartışılan ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçların yaptırımının ağırlaştırılacağı söylenen, 28 Haziran 2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmış olan “TÜRK CEZA KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN” adıyla çıkarılan 6545 Sayılı Torba Yasa, beklentileri karşılayamamış aksine hayal kırıklığı yaratmıştır. Torba Yasayla 5237 Sayılı TCK’da yapılan ve hukukçuların gözden kaçırdığı çok dikkat çekici bir değişiklik son zamanlarda lehe kanunun geriye yürümesi için yapılan başvuruların çoğalmasıyla gün yüzüne çıktı.

Bahse konu 6545 sayılı kanunla cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçların yaptırımının ağırlaştırılacağı iddia edilen torba yasa hükümleriyle ilgili, birçok makale yazılmış, çok katılımlı platformlar tarafından basın açıklamaları yapılmış, konferanslar düzenlenmiştir. Bu çalışmalarda, torba yasayla cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlarda yapılan değişikliklerle bu suçu işleyenlerin lehine olabilecek hususlara değinilerek ciddi eleştiriler yöneltilmiştir.

Ancak hukukçuların onca eleştirilerine rağmen günlerde ceza hükümlerinin lehe uygulanması sebebiyle yapılan başvuruların artmasıyla ciddi bir ayrıntının gözden kaçtığı fark edilmiştir.

15 YILDAN AZ OLMAMAK ZORUNDA OLAN CEZA 8 YILA DÜŞTÜ
           
Hukukihaber’in yaptığı araştırmaya göre; 5237 Sayılı Kanunun “Çocukların Cinsel İstismarı“ başlıklı 103. Maddesinin altıncı fıkrası 6545 sayılı torba yasayla kaldırılmıştır. Kaldırılan fu fıkrada “Suçun sonucunda mağdurun beden veya ruh sağlığının bozulması halinde, onbeş yıldan az olmamak üzere cezasına hükmolunur.” denilerek Çocukların Cinsel İstismarı suçunun ağırlaştırılmış hali düzenlenmişti.
           
Ne var ki; 28 Haziran 2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 6545 Sayılı Torba Yasanın 59. Maddesinde yapılan düzenlemeyle bahsi geçen TCK 103/6. fıkrası kaldırılmıştır.
           
Türk Ceza Yasasının 103/6 hükmüne göre cinsel istismar suçunu işleyen ve mağdurun beden ve ruh sağlığının bozulmasına sebebiyet veren şüpheli veya hükümlüler suçun ağırlaştırılmış hali oluştuğu için 15 yıldan az olmayan bir ceza yaptırımıyla karşı karşıya kalmaktaydılar.
          
İlgili fıkranın torba yasa ile kaldırılmasıyla, “mağdur çocuğun beden veya ruh sağlığının bozulması halinde” uygulanacak ceza hükmü kalmadığı için Ceza Yasasında bir boşluk oluşmuştur.
          
Çocukların Cinsel İstismarı suçundan yargılanan kişilere “mağdur çocuğun beden veya ruh sağlığının bozulması halinde” artık “15 yıldan az olmamak üzere” ceza verilemeyecek, maddenin 1. Fıkrası uygulanarak 8-15 yıl arasında ceza verilebilecektir. Diğer takdiri indirim sebepleri ve genelde alt sınırdan hüküm kurulması nedeniyle cezaların çoğu alt sınırdan yani 8 yıldan verilecektir.


HUKUKİ BOŞLUK OLUŞTU
İstismara uğrayan çocuğun beden veya ruh sağlığı bozulmuş olsa dahi “suçta ve cezada kanunilik” ilkesi gereğince bu 2. Fıkrasının uygulanması ile doldurulmak istense de 2. fıkradan hüküm tesis edilemeyecektir. Bu durum için açıkça bir kanuni boşluk oluşmuştur.
 
TAHLİYELER BAŞLADI, COCUK İSTİSMARCILARI TEKRAR ARAMIZDA!
           
Hukukihaber’in görüştüğü adliye yetlilleri; Eski Ceza yasası uyarınca 15 yıldan az olmayacak şekilde ceza alan ve hapiste cezası infaz edilmekte olan hükümlüler yeni yasada bu yönde bir düzenleme bulunmadığı ve yeni Torba yasadaki düzenleme çerçevesinde CEZALARINDA UYARLAMA YAPILMASI TALEPLERİ İLE Mahkemelere müracaat etmeye başladıklarını belirttiler.  
           
Yasayı uygulamakla mükellef olan mahkemeler de istemeden de olsa yasa hükmünün 1. Fıkrasına göre hükümdeki ceza miktarının uyarlanmasına karar vermeye başladılar. Bazı hakimler talepleri önce reddetmelerine rağmen ret kararına yapılan itiraz sonucu lehe olan hüküm yönünde karar tesis etmek zorunda kaldılar.
          
Bu durumda 15 yıl veya daha yukarı süreli bir ceza alan hükümlü, mahkemeye müracaatla cezasının 8 yıla indirilmesini sağlayabilmekte ve infaz kanunu uyarınca gerekli süre hapishanede kalmışsa tahliye olma hakkını dahi kazanabilmektedirler. 
         
Bu şekilde, Türk Ceza Hukukunda lehe kanunun geriye yürümesi ilkesinden yararlanarak suçun alt sınırı olan 8 yılın infaz edilmesiyle salıverilecektir.  
           
Kamuoyu cinsel dokunulmazlığa karşı suçların yaptırımının daha da artacağı ve yaptırımların caydırıcılık etkisinin daha etkili olacağı beklentisi içindeyken Torba Yasa ile, bu suçu işleyen ve şu anda yargılanmakta olan veya hükümlü olan suçlular adeta mükafatlandırılmıştır.
           
Türk Ceza Yasasının 103/6 hükmünün Mülgasıyla oluşan hukuki boşluk, sakıncalı sonuçlar doğuracaktır. Mülga ve oluşan kanun boşluğu Hukukçular tarafından anlamlandırılamamaktadır. (
Hukukihaber)