TASARI METNİ iÇİN:

http://www.kgm.adalet.gov.tr/tbmmkom/devletsirri.pdf

ANKA

Ankara- TBMM Adalet Alt Komisyonu'nda önümüzdeki günlerde ele alınması beklenen, "Devlet Sırrı Kanunu Tasarısı" "Devlet Sırrı" tanımını yeniden düzenliyor.

Bilgi edinme hakkı konusunda gerekli kolaylıkları ve şeffaflığı sağlamak, gereksiz gizlilik kültürüne son vermek yönünden devlet sırları ve gizlilik alanının açık bir biçimde düzenlenmesi amacıyla hazırlanan, "Devlet Sırları Kanun Tasarısı"yla, "Devlet Sırları" kavramı yeniden düzenleniyor.

İç ve dış güvenlik, askeri ve siyasi alanlar dışında ekonomik alanlardaki devlet sırları ve gizlilikleri de kapsama alan tasarı, koşullarının varlığı halinde devlete ait bir kısım ekonomik bilgi ve belgeler de devlet sırrı ya da gizlilik kavramları içersinde nitelendirilecek.

Tasarıyla, bilgi ve belgelere devlet sırrı niteliğini verme yetkisi, Başbakanlık Müsteşarının başkanlığında; Adalet, Milli Savunma, İçişleri ve Dışişleri bakanlıkları müsteşarlarından oluşan Devlet Sırrı Kurulu'nun olacak. Kurulun sekreterya hizmetleri Başbakanlık tarafından yapılacak Kurul, Başbakanlık Müsteşarının daveti üzerine toplanacak, çalışma esas ve usulleri Kurulca belirlenebilecek.

Tasarıyla, devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi ve belgeler ile diğer gizli bilgi ve belgelerin ne şekilde belirleneceği, korunacağı, açıklanacağı ve bu hususlara ilişkin yükümlülükler düzenleniyor.

Buna göre, iç ve dış güvenlik, askeri ve siyasi alanlar dışında ekonomik alanlardaki devlet sırları ve gizlilikler de kapsama alınıyor. Koşullarının varlığı halinde devlete ait bir kısım ekonomik bilgi ve belgeler de devlet sırrı ya da gizlilik kavramları içerisinde değerlendirilecek.

Tasarıyla, bilgi ve belgelere devlet sırrı niteliğini verme yetkisi, Başbakanlık Müsteşarının başkanlığında; Adalet, Milli Savunma, İçişleri ve Dışişleri bakanlıkları müsteşarlarından oluşan Devlet Sırrı Kurulu`na veriliyor. Kurulun sekretarya hizmetleri Başbakanlıkça yerine getirilecek. Kurul, Başbakanlık Müsteşarının daveti üzerine toplanacak.
 

Devlet sırrını belirleyecek devlet kurumları

Üst kurula doğrudan devlet sırını bildirecek kurumlar ise şöyle belirlendi; Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Bakanlar, Milli Güvenlik Kurulu. Diğer kamu kurum ve kuruluşları, kendi görev alanlarına giren bilgi ve belgelerin devlet sırrı olarak belirlenmesini bağlı, ilgili veya ilişkili bulundukları bakanlıklar aracılığıyla Kurula teklif edebilecekler. Tasarıyla; Cumhurbaşkanlığına ait bilgi ve belgelerin niteliğini Cumhurbaşkanı takdir edecek.
 

Sırlar 75 yıl bekleyecek

Düzenlemeyle, devlet sırrı niteliği süreli veya süresiz olarak verilebilecek. Süreli verilen devlet sırlarının süreleri her bilgi ve belgenin üzerinde belirtilecek ve bu süre yetmiş beş yılı geçemeyecek.
 

Devlet sırrı

Tasarıyla "Devlet Sırrı"na getirilen tanım ise şöyle: "Açıklanması veya öğrenilmesi, Devletin dış ilişkilerine, milli savunmasına ve milli güvenliğine zarar verebilecek; anayasal düzeni ve dış ilişkilerinde tehlike yaratabilecek ve bu nedenlerle niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgi ve belgelerdir."