AA

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Kayseri Sanayi Odası'nın (KAYSO) Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada şirketin içindeki bir kişinin, şirkete ait özel bilgiyi kullanarak hisse satın almasının suç olduğunu, bu suça ilişkin yeni bir kanun tasarısı hazırladıklarını ifade etti.

Yeni tasarıda, suçu işleyen kişiye ekonomik ceza verilmesini istediklerini belirten Akgiray, şunları kaydetti:
''Özel bilgiyi kullanarak hisse alıp, fiyat arttığında bu hisseyi satmak suç. Bunu ne ahlaken ne de kanunen kabul etmiyoruz. İyi veya kötü önemli bir bilgiyi saklayarak bir iş yapmak, sonra da açıklamak, aldatmak oluyor. Suç saydığımız durumları artık mahkemeye, hakime, savcıya yollamadan halletmek istiyoruz.

Örneğin, aldın, sattın ve 10 günde iyi para kazandın. Kazandığını bir zahmet şirkete iade et. Yüzde 5'ini de SPK'ya ver. İstanbul'da bina yapacağız, para lazım. Bununla ilgili yeni kanun tasarımız var. Son haline gelmek üzere. Ekonomik suçun cezası ekonomik olmak durumunda. Hırsızlık yapmıyorsa, o adli değil, ekonomiktir. Cezasının da ekonomik olması gerekir. Kimsenin yüzünü kızartmaya gerek yok. Büyük şirket sahiplerini, ufak tefek yanlışlıkları yüzünden deşifre edip, medyaya yollayıp utandırmaya hiç hakkımız yok. Bazı şeylerin özel kalması lazım.''