İŞ MAHKEMESİNE BAŞVURMUŞTU


İşçi, Memur ve Bağ-Kur Emeklileri Derneği Başkanı Hamdi Öz’ün mart ayında eski ile yeni emekli arasındaki maaş farkının Anayasa’nın 10’ncu Maddesi’ne aykırı olduğunu ileri sürerek bunun düzeltilmesi için Ankara 5’inci İş Mahkemesi’ne dava açmasıyla başlayan sürecin haziran sonunda sonuçlanması bekleniyor. Hamdi Öz’ün başvurduğu mahkeme inceleme yapıp dosyayı bilirkişiye göndermiş, bilirkişi, raporunda maaş farkının adaletsizliğini kabul etmişti.

KARAR 30 HAZİRAN'DA VERİLECEK

Mahkeme dosyayı konuyla ilgili karar vermesi için Anayasa Mahkemesi’ne gönderme kararı almış ve kararında şu görüşlere yer vermişti: “Davacı asilin talebi doğrultusunda ve uygulanan kanun hükümlerinin, kanun önünde eşitlik ilkesine aykırı olduğu olduğu anlaşıldığından dosyanın gerekçesi yazılmak suretiyle Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesine, Anayasa Mahkemesi’nden verilecek karardan sonra dosya hakkında karar verilmesini, duruşmanın ise 30 Haziran’a bırakılmasına karar verildi.”

MAAŞ ARTACAK FARK ALACAK

Anayasa Mahkemesi lehte karar verirse, emeklilerin maaşları yükselecek, ayrıca fark alacaklar. Kararın 6 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisini ilgilendirdiğini belirten Hamdi Öz, intibak (uyum) sağlanırsa emekli maaşlarındaki 13 düzenlemenin kalkacağını söyledi. Anayasa Mahkemesi’nin emekli lehine karar vermesi durumunda, emeklilerin ayrı ayrı dava açması gerekmiyor. Çünkü Anayasa Mahkemesi şahıslar adına karar almıyor. Anayasa Mahkemesi, Hamdi Öz’ü haklı bulursa milyonlarca emekli için aynı hak geçerli olacak.

EN DÜŞÜK FARK 239 LİRA

Bu davayla ilk kez bir düzenleme iş mahkemesi üzerinden Anayasa Mahkemesi’ne de gönderilmiş oldu. Sosyal güvenlik uzmanları Anayasa Mahkemesi’nin kararı onaylaması durumunda birikmiş maaş farkının tüm emekliler için geçerliği olacağını vurguladı. Uzmanlar, aradaki maaş farkının en düşüğünün 239 lira olduğunu, bu rakamın 1000 TL’ye kadar çıktığını dile getirdi.


Posta